När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Eva Janzon

”Ett konstruerat och helt överflödigt pronomen”

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 mar 2012

När Linda och Thommy Grape fick reda på att deras förskola tänkte börja använda ordet "hen" för att sluta skilja mellan pojkar och flickor, tog de sin son ur förskolan.
– Jag tycker det är ett långt steg från att motverka könsstereotyper till att - som vi uppfattar det - försöka radera ut allt vad könsroller heter, säger Thommy Grape till Världen idag.

När Thommy och hans fru Linda slog upp Upsala Nya Tidning morgonen den 8 mars, på internationella kvinnodagen, fick de sig en rejäl överraskning. Under rubriken "Förskolan som utmanar könsroller" kunde de förvånade föräldrarna läsa ett reportage från sonens förskola, Axelina i stadsdelen Årsta. De fick reda på att barnen läste en bok om två giraffpappor som ville adoptera ett barn tillsammans, och att personalen överväger att börja använda det könsneutrala pronomet "hen" i verksamheten.
– Det är märkligt att de inte brytt sig om att informera föräldrarna om de här nya inslagen i pedagogiken, det är respektlöst och dessutom snarast att beteckna som ett övergrepp mot barnen, säger Thommy Grape och tillägger, att inget om vare sig reportaget eller planerna på att införa "hen" nämnts vid föräldramötet veckan innan.

I artikeln i UNT säger en förskolelärare på Axelina att ett barns identitet inte bestäms av dess biologiska kön, och berättar att man bland annat döpt om "köket" till "restaurang" för att locka pojkarna dit.
Thommy Grape har inget problem med att förskolan, helt i enlighet med den nationella läroplanen, ska motverka könsstereotyper bland barnen för att ge flickor och pojkar samma förutsättningar. Däremot tycker han att den egna förskolan går för långt.
–  Jag har läst både förskolans och den nationella läroplanen, och ingenstans finns stöd för att man ska börja använda "hen", säger han.
Thommy anser att användandet av "hen" är en markör för att visa att man vill sudda ut det biologiska könet.
– Grunden för det här finns i genusforskningen, som säger att barn är tomma identiska skal när de föds och att det enbart är sociala och kulturella faktorer som avgör om det ska bli en man eller en kvinna. Det rimmar inte med sunt förnuft.
Både han och hans hustru har varit nöjda med sonens förskola innan.
– Det är synd att de ska förstöra en bra verksamhet genom att försöka motverka ett problem som inte finns, säger Thommy Grape.

På andra förskolor har man gjort andra val. En biträdande förskolechef i Stockholm, som vill vara anonym, berättar att hennes lärarlag valt bort "hen".
– Det känns som ett konstruerat och helt överflödigt pronomen, som riskerar att förvirra de mindre barnen just när de håller på att upptäcka sin könsidentitet, säger hon.
– Enligt förskolans läroplan ska vi arbeta med likabehandling, så genusperspektivet är redan integrerat i tänket kring barnen.
Den biträdande förskolechefen på Axelina har bett om ett möte med paret Grape. Thommy tror dock inte på någon omsvängning i frågan om barns könsroller och "hen".
– Ska jag vara ärlig så har jag inte så stort hopp. Vi får väl antingen ha sonen hemma resten av terminen eller gå in i Ekoxeninitiativet, där hemmaföräldrar tar hand om varandras barn.

Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Mässan gav alternativ Israelbild: ”Så mycket bättre”

Arbetsliv Israel. När företagarmässan Arise Summit hölls för andra gången var det med över sexhundra deltagare från drygt fyrtio länder. – Många från alla jordens hörn... onsdag 11/12 16:59

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

När ska Svenska kyrkan komma till samma insikt?

Israelkommentar Israelkommentar. I ett uppmärksammat utspel inför dagens parlamentsval i Storbritannien har landets judiske överrabbin, Ephraim Mirvis, varnat för konsekvenserna av... torsdag 12/12 00:00

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...