Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Irakiska kristna ber under en söndagsmässa i Jungfru Marias kyrka i Bagdad 27 juli. Foto: Hadi Mizban / AP / TT

”Ett folkmord som pågår inför ögonen på hela världen nonchaleras”

Länge har situa­tionen för hundratusentals förföljda kristna och andra minoriteter i Mellanöstern legat i medie­skugga. Världen idag har talat med Ivar Arpi och Nuri Kino, två personer som engagerar sig för att lyfta deras situation.

Nyheter · Publicerad 09:21, 8 aug 2014

En av dem som återkommande lyft frågan om förföljda kristna och andra minoriteter i Mellan­östern är Ivar Arpi som är redaktör på Magasinet Neo och skriver gästledare i Svenska Dagbladet. Den senaste ledaren har rubriken ”Världen sviker Iraks kristna” och i den uppmanar han till att gå från ord till handling. ”Politiker fördömer än det ena, än det andra. För fördömanden är oftast gratis. Men att verkligen göra något, att bistå assyrierna och de andra minoriteterna på Nineveslätten, det är vad som skulle behövas. Men det kräver handlingskraft.”

Han skulle vilja se att svenska politiker driver på för ett upprättande av en säkerhetszon för Iraks kristna och andra minoriteter och menar att såväl media och politiker som Svenska kyrkan varit alldeles för svala i sitt engagemang för lidande minoriteter i området.

– Jag gjorde en mediesökning på så många minori­teter som jag kunde komma på i Mellanöstern, de vanligaste och största, som assyrier, syrianer, kaldéer, druser, kopter, shabak, bahaiter, jezidier och turkmener. Jag tittade på hur ofta media skriver om dem och hur ofta om palestinierna de senaste tio åren. Bara under 2004 skrevs det mer om palestinierna än det skrevs om alla de andra minoriteterna tillsammans under tio år, säger Ivar Arpi som menar att konflikten mellan Israel och palestinierna tar i stort sett all medieuppmärksamhet.

Han tror att en förklaring till det bristande intresset för den massiva förföljelsen kan vara rädsla.

– Folk är rädda för att det ska se ut som att vi i väst som är kristna, eller i alla fall kulturkristna, stödjer en grupp bara för att de är lite mer som oss, man är rädd för att det ska se ut som någon slags religionsrasism. Men detta handlar om grundläggande mänskliga rättigheter.

Från politiskt håll är det enligt Ivar Arpi framför allt Krist­demo­krat­erna och Folk­partiet, främst genom deras utrikespolitiska tales­­personer Désirée Pethrus (KD) och Fredrik Malm (FP) som håller liv i frågorna.

– När de kliver fram så tänker många att det här är deras frågor. Men när Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt känner att de måste ta hänsyn till frågan för att journalister ställer initierade frågor om det, då kan det bli något som kommer högre upp på dagordningen. Då tvingas de också sätta press på staterna i regionen. Till stor del handlar det om att frågan ska komma upp så högt på dagordningen att den inte går att ignorera, säger Ivar Arpi.

Journalisten Nuri Kino start­ade för några veckor sedan uppropet A demand for action som riktar krav mot omvärlden för humanitär hjälp och säkerhet för kristna och andra minoriteter som nu dödas och fördrivs i Irak och Syrien. Han har sedan dess förekommit återkommande i både svensk och internationell media där han vädjar för de förföljda.

– Vi är verksamma i 14 länder där vi står i kontakt med parla­mentariker, regeringsmedlemmar och frivilligorganisationer, säger han till Världen idag och menar att situationen blir belyst långt ifrån tillräckligt mycket.

– Det är en skam hur media och politikerna behandlar det här.

– Det är ingen tävlan i lidande, men Gaza upptar det mesta av uppmärksamheten från utrikesrapporteringen och också den mesta tiden av diskussion och handlande på den politiska arenan. A demand for action står upp för förtryckta och förföljda i världen, men jag kan inte förstå varför ett folkmord som pågår inför ögonen på hela världen nonchaleras. Vi kommer inte att ge oss förrän den dagen det finns permanent skydd för kristna och andra minoriteter i Irak och Syrien, säger Nuri Kino.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Ivar Arpi och Nuri Kino

När vetenskapen blir ideologisk är den farlig

Ledare Vetenskapens betydelse för vår civilisation går inte att överskatta. På område efter område... onsdag 23/9 00:00

Kristen familjefar dömd till döden

Pakistan. Han greps och arresterades samma dag som hans hustru födde parets tvillingar. Nu har den... onsdag 23/9 17:04

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att... onsdag 23/9 00:00

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...