Den 14–19 augusti äger Europride rum i Göteborg. Nu uppmanas pastorer och diakoner i Equmeniakyrkan region väst att delta i Prideparaden under festivalen. Uppmaningen kommer från ”Frikyrkliga regnbågsnätverket väst” som består av åtta pastorer och diakoner från, nästan uteslutande, Equmeniakyrkan. I ett utskick skriver de att man genom att delta i paraden kan ”motverka fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning”.
”Vi tänker att [vi] genom vår närvaro som pastorer och diakoner, iklädda krage, kan visa på att vi vill stötta människor som under lång tid känt sig utanför våra församlingar”, skriver de. Genom att närvara i paraden visar man dessutom Jesu kärlek och att man ”accepterar människan, precis sådan som hon är”, menar skribenterna.
Att pastorer på detta sätt uppmanar andra pastorer att gå i Prideparaden är inte något som välkomnas av debattören Thomas Forslin, från nätverket ”Klassisk baptism”. Han menar att Pride har ett grundbudskap som står i strid med det kristna evangeliet.
– Pride har en ideologi som handlar om att rycka upp alla de normer som finns i klassisk kristen tro och byta ut dem mot andra värderingar, säger han.
Enligt Thomas Forslin tillhör de Prideförspråkande pastorerna en grupp kristna som har ”gått på rörelsens schabloner om alla människors lika värde och liknande”.
– Men det är bara fina slagord. Skrapar man på ytan så döljer sig helt andra saker, säger han.
Det som finns under ytan handlar, enligt Forslin, bland annat om destruktiva saker.
Men är det inte viktigt att visa kärlek till alla människor?
– Jo, absolut, och jag tycker att man som kristen kan röra sig på festivalområdet för att prata om Guds kärlek och evangelisera. Men många människor har en tung ryggsäck av synd, och då är inte lösningen att bejaka det. Det gör bara att ryggsäcken blir tyngre.
Enligt Forslin är det stor skillnad på att gå i paraden och att gå omkring på festivalområdet.
– Om du går i paraden så ställer du upp på grundbudskapet, säger han.
Vad innebär det att kristna ledare går ut med en sådan här uppmaning?
– Jag tror att det får en normaliserande effekt. Det blir en del av samfundsideologin.
Forslin påpekar att uppmaningen inte kommer som en blixt från en klar himmel, utan att kyrkor har bytt ståndpunkt i en mängd olika frågor under lång tid.
– I grund och botten handlar det om sättet att se på Bibeln. Man kan ofta höra uttryck som ”Vi vet bättre nu för tiden” eller ”Det var bara så man tänkte då”. När samhället förändras hakar samfunden på.
Enligt Thomas Forslin var det tvärtom under 1800-talets väckelse.
– Då var det teologin som förändrade samhället. Nu är det samhället som förändrar teologin.
En av pastorerna som genom nätverket ”Frikyrkliga regnbågsnätverket väst” uppmanar pastorer och diakoner inom Equmeniakyrkan att gå i årets parad på West Pride är Per Duregård från Betlehemskyrkan i Göteborg.
– Vi ser Prideparaden som ett bra tillfälle att se människor som under lång tid inte varit sedda av kyrkan. Det handlar om en solidaritetsmanifestation, säger han.
Enligt Duregård är det viktigt att kyrkan finns med i alla sammanhang där människor finns.
Hur ser ni på att ett paraddeltagande signalerar stöd till festivalens budskap?
– Det är klart att om man går i paraden så är det ett sätt att visa sitt stöd. Det innebär inte att man stöder allt som förekommer på Pridefestivalen. Men man stöder grunden. Ett deltagande visar att man accepterar att alla ryms i kyrkan – även den som har ett homosexuellt levnadssätt.
Hur ser ni på kritiken att ni låter teologin anpassa sig efter samhället?
– Jag har haft många diskussioner om den frågan genom åren. Det handlar i grunden om bibelsyn. Man kan diskutera olika specifika verser, men jag har väldigt svårt att se att Jesus inte skulle möta de här människorna.
Per Duregård tror att Jesus skulle ha gått i Prideparaden om han hade varit i Sverige i dag.
– Ja, jag är helt övertygad om det. Han umgicks ju med tullindrivare och prostituerade. Om det var någon som han fördömde så var det inte dem, utan människor som såg ner på andra.
Pridefestivalen har destruktiva inslag som bejakande av prostitution och droger – vilket ansvar har ni som kristna ledare för vart ni leder människor?
– Man kan inte ta ansvar för allt som förekommer på en sådan här spretig festival. Det är som sagt mycket som jag inte står upp för, säger Per Duregård.
Han ser ingen risk att kyrkans deltagande i paraden leder in människor i något destruktivt.
– Nej, jag tänker tvärtom. Om vi finns på plats kan vi möta människor med vårt budskap om kärlek och värme.
Jesus mötte alla människor – men han sa också ”Gå och synda inte mer” och ”Jag har inte kommit för att upphäva lagen” – hur ser du på det?
– Min övertygelse är att Jesus inte fördömer två människor som älskar varandra.