Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Enorma skillnader i syn på familjers valfrihet

Är föräldraförsäkringen ett verktyg för politiker att styra vem av föräldrarna som är hemma med barnen? Eller är den ett instrument för föräldrar att få ihop vardagen och få tid med sina små barn? Här står en av de stora politiska striderna i dag, och skillnaderna mellan partierna är enorma.

Nyheter · Publicerad 12:10, 28 aug 2018

Värdefrågorna, del 3: Familjepolitik. Det finns få områden just nu där partierna så tydligt drar åt olika håll och där åsikterna går så kraftigt isär som i familjepolitiken. Det illustreras inte minst i synen på föräldraförsäkringen.

I dag finns det tre så kallade pappamånader, alltså tre månader låsta till en av föräldrarna som inte kan överföras. Tittar man sedan på riksdagspartierna finns fyra helt olika förhållningssätt. Vänsterpartiet vill ha en helt individualiserad, eller tvångskvoterad, föräldraförsäkring där varje förälder får hälften av dagarna och inga alls kan överlåtas.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.