Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Enighet på däck om kristna friskolor

Fullt på däck, vind och sol, och många frågor. Så såg det ut när Världen idag på måndagen bjöd in till ett seminarium om konfessionella friskolor i Almedalen, Visby. Talarna från Kristdemokraterna, Moderaterna och Kristna friskolerådet var rörande eniga om vikten av att bevara den nuvarande lagstiftningen.

Nyheter · Publicerad 13:53, 3 jul 2018

Både utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och Socialdemokraternas stadsråd Ardalan Shekarabi, som uttalat sig kritiskt mot konfessionella friskolor, hade tackat nej till att medverka i seminariet, som hölls i för sommaren okaraktäristisk kyla på missionsbåten Elida.

Därmed saknades dramatiken bland de medverkande, som alla talade sig varma för framför allt kristna friskolors existens: riksdaledamöterna Mikael Oscarsson (KD) och Michael Svensson (M), liksom Magnus Westergård, skolchef för Ansgarsskolorna (tidigare Livets ords kristna skolor).

Möjligen kunde man ana en viss trötthet hos Magnus Westergård, sedan han hört de två riksdagsledamöterna tala sig varma för ökad tillsyn och kontroll genom Skolinspektionen, som ett sätt att mota förbudsivrarna.

– Det finns nog ingen skola i landet som är så noga granskad som vår, och i höstas genomgick vi en ny stor tillsyn utan en enda anmärkning, sade han.

– Man kan fråga sig varför det är välfungerande skolor som vår som ska attackeras och nedvärderas, som dessutom är bättre än riksgenomsnittet på att ta in barn med utländsk bakgrund och med olika socioekonomiska förhållanden.

Michael Svensson, som sitter i riksdagens utbildningsutskott, trodde inte att Liberalernas beslut att stoppa nya konfessionella skolor skulle komma att påverka en framtida alliansregering.

– Jag tror frågan är avfärdad, och jag tror att vi ganska lätt skulle kunna övertyga Liberalerna, sade han.

– Över lag tycker jag den här frågan har fått alldeles för stora proportioner, i ett läge där Socialdemokraterna dras med många problem som är betydligt större.

Stöd för konfessionella friskolor kom också från den grupp ungdomar från organisationen Unga muslimer för fred och rättvisa som slutit upp för att lyssna på seminariet.

– Jag gick i en konfessionell friskola som var jättebra. Det enda som var dåligt var matteundervisningen, sade en kille som fick mikrofonen.

En ung kvinna i hijab uttryckte hur viktigt det är att inte ägna sig åt "kollektiv bestraffning", så att inte de konfessionella skolor som håller måttet får lida för att en del inte sköter sig.

Ulf Gustafsson, förbundssekreterare för Humanisterna, frågade panelen vad det är som sker på de konfessionella skolorna som skiljer sig från andra skolor och som är så viktigt att bevara.

– Värdegrundsarbetet. I en religiös skola får du ha din tro, vilken den än är, utan att bli diskriminerad. Där finns äkta respekt för individen, svarade Magnus Westergård.

I dag, tisdag, medverkar Ardalan Shekarabi och Lars Leijonborg, ordförande i Friskolornas riksförbund, i ett snarlikt seminarium arrangerat av Frälsningsarmén, Pingst och tidningen Dagen.

I en religiös skola får du ha din tro, vilken den än är, utan att bli diskriminerad. Där finns äkta respekt för individen.

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

KD mot himlen i Förtroendebarometern

Samhälle. Ett spännande år i politiken gav utslag i Förtroendebarometerns mätning av hur mycket vi litar på partierna. Några ökade, några rasade och några...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...