Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Mårten Gudmundhs

”En tramsig debatt”

Reaktionerna har varit starka efter att Skolverket i helgen förklarade att religiösa inslag inte får förekomma i samband med skolavslutningar i kyrkan. Socialminister Göran Hägglund kallar hela debatten för tramsig och vill se en lagändring, och får medhåll av kyrkoledare.

Nyheter · Publicerad 00:01, 30 nov 2012

Det är okej med skolavslutningar i kyrkan, men ”kravet är att det inte får förekomma religiösa inslag”. Det slog Skolverkets generaldirektör Anna Ekström och undervisningsråd Claes-Göran Aggebo fast i en debattartikel i Dagens Nyheter i helgen. 
Ekström och Aggebo medger att det är motsägelsefullt med ”en religiös högtid utan religiösa inslag”, som de skriver. Men de hävdar att det är den enda möjliga lösningen med dagens lagstiftning. Men efteråt har generaldirektören förklarat att vissa traditionella psalmer, som Stilla natt, kan vara okej, om rektorn går med på det. 

Utspelet har lett till en ny het debatt om kyrkans roll vid skolavslutningar – och som Världen idag rapporterat tidigare i veckan så har flera ministrar kritiserat Skolverkets ställningstagande. 
Göran Hägglund menar att det är en ”tramsdebatt”, som tar fokus från skolans verkliga problem. Skolavslutningarna handlar enligt KD-ledaren om djupt rotade traditioner som ger lärare, elever och föräldrar tillfälle till högtidlighet tillsammans. 
Nu vill han få ett slut på den återkommande debatten genom ett tillägg i lagen, som i undantagsfall ger rätt till undantag för kravet på att utbildningen ska vara icke-konfessionell vid firande av traditionella högtider.
”En sådan lagändring skulle i ett slag återföra makten dit den hör hemma – de enskilda skolorna – och samtidigt ge de elever som absolut inte vill delta rätten att slippa”, skriver Göran Hägglund i ett debattinlägg.

Från kyrkliga ledare har det också kommit reaktioner under veckan.  Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, håller med om att lagen behöver ändras. 
– Det är uppenbart eftersom det blir en tolkningsdiskussion varje år och  fokus på en fråga som inte är den viktigaste frågan varken för skolan, kulturen eller kyrkan.
Rädslan för påverkan är obefogad, menar han.
– Man kan inte komma ifrån att advent och jul har kristna rötter och är relaterad till den kristna kyrkan och har med religion  att göra. Därmed behöver man inte vara rädd för att skolan ska påverkas. Vi har en tusenårig tradition av kristendom. Det finns en tydlig kristen färgning som man inte bara kan klippa bort. Man måste lära sig hantera det på ett bra sätt utan att bli rädd. 

Ärkebiskop Anders Wejryd har kommenterat debatten i SVT. Han menar att Skolverket gör det svårt för sig när man försöker skilja på vad som är tradition och vad som är religion. Vill man helt undvika religiösa inslag blir det svårt att hålla avslutningar i kyrkan, menar Wejryd. Att Skolverket samtidigt menar att vissa psalmer kan vara okej, som Stilla natt, visar enligt ärkebiskopen att man inte tagit sången på allvar.
– Den är ju religiös så det bara visslar om det, säger Wejryd till SVT. 
Karin Wiborn, generalsekreterare på Sveriges kristna råd, förstår att det blir ett problem när skolans uppdrag att vara icke konfessionellt krockar med kyrkans uppdrag, men tycker att debatten blivit onödigt uppblåst. En respektfull ton i kyrkans möte med skolan är självklar, menar hon. Sveriges kristna råd kommer att diskutera lagstiftningsfrågan vid ett möte i december. 
– Om jag som pastor skulle hålla en avslutning skulle jag välja både ord och psalmer med klokhet. Om en rektor ändå skulle säga att de inte vill sjunga en psalm som jag valt, då skulle jag nog tycka att de borde ha avslutningen någon annanstans. Men jag har svårt att föreställa mig att det skulle hända. Till advent sjunger vi adventspsalmer och till sommaren sjunger vi Den blomstertid nu kommer, det hör ju till. 

Kjell Larsson, missionsföreståndare i Svenska Alliansmissionen, menar att det är ohållbart att fira advent utan Gud:
– Själva högtiden bygger på berättelsen om Jesu ankomst. Dessutom är ju kyrkorummet i sig inte neutralt vilket presenterar kristen tro bara genom att vara på plats i en kyrka.
– Och att belägga präst/pastor med talförbud är ju att misstro en hel yrkeskår som manipulativ och okänslig för sitt sammanhang. Självklart skall ingen påtvingas en religion men att bakbinda en yrkeskår med kallelse att presentera kristen tro gör det ohållbart att vara präst/pastor när samlingar hålls i kyrkan.
Stefan Holmström, missionsföreståndare för Evan-geliska Foster-lands-stiftelsen (EFS), tycker att det finns  anledning att fundera över formuleringarna i skollagen.
–  Religion ska ha en rimlig plats och ha möjlighet att bli förstådd. Att få komma till kyrkan handlar dels om allmänbildning, dels om att möta olika sätt att tänka och själv kunna ta ställning. Vi har inte längre i samhället en objektiv sfär och subjektiv sfär. Det är rimligt att man får möta olika värderingar, samtidigt som man visar stor respekt för den enskilde. 

DAVID HÖGFELDT
SAMUEL BJÖRK
SAMUEL TEGLUND

”De kristna är Mellanösterns hopp”

Mellanöstern. Boenden i ruiner, skyhöga matkostnader och muslimska grannar som radikaliserats. Det är vad många kristna återvändare möter i Syrien och Irak. Trots...

Bejakar prostitution – hyllas av politiker

Ledare Margot Wallström skrev den 8 juli på sin Facebooksida om hur hon följt med poliser och socialarbetare ner i den undre världen och hur hon upplevde...

Trump mötte människor som förföljts för sin tro

USA. Förföljda troende från ett tiotal olika länder besökte nyligen USA:s president Donald Trump. Några tackade presidenten för hans administrations...