Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

En miljon människor på bönemöte i Sydafrika

Över en miljon människor ska ha deltagit i det utomhusbönemöte som ägde rum i Bloemfontein i centrala Sydafrika i lördags. Bakom initiativet står den kände jordbrukaren och evangelisten Angus Buchan. – Vi behöver komma samman som en nation och söka Herren tillsammans, sa han.

Nyheter · Publicerad 16:56, 25 apr 2017

”Vi är trötta på människor som tar lagen i egna händer. Vi ska ropa på Herren, att han ska komma med rättvisa, fred och hopp till vårt älskade Sydafrika.”

Orden skrevs av bonden och evangelisten Angus Buchan, med en uppmaning till människor från hela Sydafrika att komma på en nationell bönedag i Bloemfontein, i landets centrala delar, den 22 april.

”Ställ in alla möten och se till att vara där. Jag tror verkligen att det här är den sista chansen vi har i Sydafrika att få normalitet tillbaka till den här älskade nationen”, skrev Buchan.

Uppmaningen ser ut att ha nått fram. Enligt arrangörerna kom fler än en miljon människor till bönesamlingen.

Enligt den nationella tidningen Herald Live var många av deltagarna långväga. Ett bussbolag ska ha ordnat 24 bussar från Kapstaden till eventet, samt bussar från städer som Upington och Pretoria.

Många personer lade ut bilder från eventet på sociala medier.

”I dag står en hel nation tillsammans och ber för vårt vackra land” skrev en person.

”Extraordinära scener när en miljon människor samlas i Bloemfontein i dag tillsammans med bönevakor i alla städer för att be för Sydafrika” skrev en annan.

Mötet ägde rum på ett stort fält på en lantgård, något som Angus Buchan hade en tanke med.

– Gud talar alltid till mig genom naturen, eftersom jag är en bonde, sa han till Biz News före eventet.

Till nättidningen berättade han även om sina förberedelser inför mötet.

– Jag har tillbringat veckan i garderoben. Jag gick in i avskildhet för en vecka sedan och kom ut i morse. Jag har bara ägnat tid åt att be, läsa skriften och lyssna på Gud, sa han dagen före eventet.

Det är inte första gången som bonden ordnar storsamling. Han har bland annat arrangerat välkända bönesamlingar för män som samlat hundratusentals deltagare.
Inget möte i Sydafrika tros dock ha samlat så många som lördagens.

– I dag är vi vittnen till något historiskt. Historia skrivs i dag. Den här samlingen är ett bönemöte. Det är inte en gospelkonsert, det är inte ens en evangelisations-outrech, det är ett bönemöte. Vi ska be tillsammans och var och en, ska Buchan ha sagt på mötet.

– Det är inte bra nog att bara gå till ditt hus och be tillsammans med din familj. Vi behöver komma samman som en nation och söka Herren tillsammans, ska han ha fortsatt.

Staden Bloemfontein med sina omkring en halv miljon invånare är säte för Sydafrikas högsta domstol. Böner om rätt och rättvisa var också något som präglade mötet.

– Vi vill inte se korruption och stöld i vårt land längre. Genom våra böner kommer det här landet förändras, ska Buchan ha avslutat.

Det är inte bra nog att bara gå till ditt hus och be tillsammans med din familj. Vi behöver komma samman som en nation och söka Herren tillsammans.

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Theresia Olsson Neve: Vad är vi egentligen till för?

Arbetslivskrönika Vi är ganska många som har matats med den amerikanske psykologen Abraham Maslows behovshierarki sedan den först publicerades år 1943 om hur vi...

Platsen är irrelevant – det är vem du är där med som avgör allt.

Vardagskrönika Egentligen är himlen inte så viktig för mig. Som barn i söndagsskolan fick man höra att man skulle tro på Jesus, för då fick man komma dit en dag....

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

”Han är ju min pappa, även om han har gjort något dumt”

Närbild Fängelse. I Norge beräknas att omkring 9 000 barn och unga har en förälder i fängelse. Erfarenheten av chatt-tjänsten ifengsel.no visar att många unga bär på...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

Theresia Olsson Neve: Vad är vi egentligen till för?

Arbetslivskrönika Vi är ganska många som har matats med den amerikanske psykologen Abraham Maslows behovshierarki sedan den först publicerades år 1943 om hur vi...