Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

En miljon människor på bönemöte i Sydafrika

Över en miljon människor ska ha deltagit i det utomhusbönemöte som ägde rum i Bloemfontein i centrala Sydafrika i lördags. Bakom initiativet står den kände jordbrukaren och evangelisten Angus Buchan. – Vi behöver komma samman som en nation och söka Herren tillsammans, sa han.

Nyheter · Publicerad 16:56, 25 apr 2017

”Vi är trötta på människor som tar lagen i egna händer. Vi ska ropa på Herren, att han ska komma med rättvisa, fred och hopp till vårt älskade Sydafrika.”

Orden skrevs av bonden och evangelisten Angus Buchan, med en uppmaning till människor från hela Sydafrika att komma på en nationell bönedag i Bloemfontein, i landets centrala delar, den 22 april.

”Ställ in alla möten och se till att vara där. Jag tror verkligen att det här är den sista chansen vi har i Sydafrika att få normalitet tillbaka till den här älskade nationen”, skrev Buchan.

Uppmaningen ser ut att ha nått fram. Enligt arrangörerna kom fler än en miljon människor till bönesamlingen.

Enligt den nationella tidningen Herald Live var många av deltagarna långväga. Ett bussbolag ska ha ordnat 24 bussar från Kapstaden till eventet, samt bussar från städer som Upington och Pretoria.

Många personer lade ut bilder från eventet på sociala medier.

”I dag står en hel nation tillsammans och ber för vårt vackra land” skrev en person.

”Extraordinära scener när en miljon människor samlas i Bloemfontein i dag tillsammans med bönevakor i alla städer för att be för Sydafrika” skrev en annan.

Mötet ägde rum på ett stort fält på en lantgård, något som Angus Buchan hade en tanke med.

– Gud talar alltid till mig genom naturen, eftersom jag är en bonde, sa han till Biz News före eventet.

Till nättidningen berättade han även om sina förberedelser inför mötet.

– Jag har tillbringat veckan i garderoben. Jag gick in i avskildhet för en vecka sedan och kom ut i morse. Jag har bara ägnat tid åt att be, läsa skriften och lyssna på Gud, sa han dagen före eventet.

Det är inte första gången som bonden ordnar storsamling. Han har bland annat arrangerat välkända bönesamlingar för män som samlat hundratusentals deltagare.
Inget möte i Sydafrika tros dock ha samlat så många som lördagens.

– I dag är vi vittnen till något historiskt. Historia skrivs i dag. Den här samlingen är ett bönemöte. Det är inte en gospelkonsert, det är inte ens en evangelisations-outrech, det är ett bönemöte. Vi ska be tillsammans och var och en, ska Buchan ha sagt på mötet.

– Det är inte bra nog att bara gå till ditt hus och be tillsammans med din familj. Vi behöver komma samman som en nation och söka Herren tillsammans, ska han ha fortsatt.

Staden Bloemfontein med sina omkring en halv miljon invånare är säte för Sydafrikas högsta domstol. Böner om rätt och rättvisa var också något som präglade mötet.

– Vi vill inte se korruption och stöld i vårt land längre. Genom våra böner kommer det här landet förändras, ska Buchan ha avslutat.

Det är inte bra nog att bara gå till ditt hus och be tillsammans med din familj. Vi behöver komma samman som en nation och söka Herren tillsammans.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00