Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kvällen bjöd även på musik och sång av bland andra legendaren Habib Moussa och den uppåtgående stjärnan Bashar Youhanan (se bilden). Efter maten blev det traditionell långdans i samlingssalen. Foto: Eva Janzon

En gala till stöd för kristna fränder

Det syrisk-ortodoxa Ungdomsinitiativet valde att i helgen fira sitt tio-årsjubileum med en gala till stöd för kristna familjer som flytt inbördeskriget i Syrien.- Muslimerna får hjälp från Saudiarabien och andra muslimska länder. Vårt folk finns det inget land och ingen stor organisation som hjälper, säger Isa Isa, konsulent för Ungdomsiniativet inom Syrisk-ortodoxa ärkestiftet i Sverige och Skandinavien.

Nyheter · Publicerad 10:00, 3 dec 2012

Istället för att fira på ett mer konventionellt sätt, bjöd ungdomarna därför in till en galamiddag till stöd för krigets offer. S:t Jacobs syrisk-ortodoxa katedral i Hovsjö ställde upp med festsalen, och otaliga frivilliga har bidragit med mat, dryck och underhållning. Tanken är att de 500 kronor som varje gäst betalat vid inträdet ska gå oavkortat till att avhjälpa nöden för syriska kristna i Turkiet.

Isa Isa berättar att initiativet är del av ett väl organiserat större syrisk-ortodoxt engagemang runt om i Europa.
– Från Tyskland bidrar kyrkan till flyktingarna som befinner sig i Libanon. I Grekland får man hjälp av den Syrianska arameiska federationen och av det andra syrisk-ortodoxa stiftet i Sverige. Vi koncentrerar oss på behoven bland kristna flyktingar i Turkiet.
I mitten av december åker en grupp från Ungomsiniativet ner till Turkiet, för att bistå omkring 200 identifierade familjer med mat, kläder och medicin.
– Det blir kanske 2 000 kronor till varje familj, och det är egentligen inte så mycket. Den stora insatsen blir att vi även tar med oss journalister som ska hjälpa till att dokumentera flyktingarnas livsöden och göra deras röst hörd i resten av världen, säger Isa Isa.
Frilansjournalisten Nuri Kino, som är en av eldsjälarna bakom välgörenhetsgalan, deltog under kvällen som konferencier tillsammans med Ungdomsinitiativets förbundsordförande Ninson Ibrahim. Gästerna får under middagen ta del av en filmad intervju med en kristen syrier som nyligen kom till Sverige, och som berättade för Nuri Kino om sin dramatiska flykt.

Många kristna är dock kvar i landet. Isa Isas hustru Iptisam har hela sin släkt kvar i nordöstra Syrien, som ännu inte berörts av inbördesstriderna.
– Det värsta är oron för vad som ska ske i framtiden. Hittills har den kristna minoriteten levt i fred. Men vi kan inte ta något för givet längre, säger Iptisam Isa, som talar med sin mor och sina syskon i stort sett varje dag.
Hennes familj drabbas även på ett annat sätt av oroligheterna.
– Just nu kan jag knappast sätta mig på ett plan till Syrien med mina små barn för att hälsa på. Men när min mamma ville besöka oss, fick hon nej av Migrationsverket, som tror att alla syrier som kommer hit vill stanna för evigt. Att jag som svensk medborgare borde ha rätt att träffa mina anhöriga spelar tydligen ingen roll.

Eva Janzon

 

LÄS ÄVEN:

- Från nära noll till en självklarhet

Ungdomsinitiativets förbundsordförande Ninson Ibrahim tillsammans med journalisten och eldsjälen Nuri Kino. Foto: Eva Janzon

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...

Svenskar kritiska till lagförslag om könsingrepp

Könsdysfori. Åtta av tio svenskar tycker att det är en dålig idé att låta 15-åringar genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen utan sina föräldrars medgivande. Det...