Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

"En förälder kan aldrig jämställas med en utbildad förskolepedagog"

Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna, alla är de kritiska till den "barntidsreform" som Kristdemokraterna presenterade i onsdags. Lena Hallengren (S) menar att KD:s förslag om en särskild barnomsorgspeng, utbyggd föräldraförsäkring och barnskatteavdrag är omoderna och säger till Svenska dagbladet att för KD går allt ut på att barnen ska vara hemma och inte i förskolan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 2 feb 2012

Nyamko Sabuni går i en debattartikel i samma tidning till hårt angrepp mot KD:s förslag, hon menar att det är absurt att småbarnsföräldrar ska bli företagare och pedagoger. "Hela rapporten andas fientlighet mot jämställdhet, forskning, kunskap och tillväxt", skriver hon, en del av denna vedertagna kunskap är enligt Sabuni att barn behöver vara i förskolan snarare än hos föräldrarna. "Dessutom behöver man inte vara ett geni för att dra slutsatsen att en förälder aldrig kan jämställas med en utbildad förskolepedagog", skriver hon.

"Allt går ut på att man ska vara hemma så länge som möjligt och tjäna pengar på att ta hand om barnet. Så funkar inte vårt samhälle. Man kommer långt ifrån arbetsmarknaden. Det missgynnar kvinnor i högsta grad", säger Centerpartiets familjepolitiske talesperson Solveig Zander om förslaget i Dagens nyheter. Där kommenterar också Gunnar Axén (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, och menar att det strider mot regeringens arbetslinje. Enligt Emma Henriksson, ordförande i den familjepolitiska grupp inom KD som lade fram reformförslaget, var kritiken väntad.
"Vi har lyssnat på föräldrarna. Vår ambition har inte varit att rosa allianskamraterna", säger hon till Svenska Dagbladet.

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...