Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

För de allra flesta ungdomar är trohet och äktenskap det främsta idealet även i Sverige, påpekar SEA. Foto: Istockphoto

En dag att hylla troheten

Dagen efter Alla hjärtans dag, söndagen den 15 februari, firar stora delar av det kristna Sverige Äktenskapets dag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 feb 2015

Svenska evangeliska alliansen, SEA, instiftade dagen 2007, för att hylla "Guds grundläggande design för relationen mellan man och kvinna". SEA citerar ur Bibeln, där Jesus i Matteusevangeliets 19:e kapitel väver samman ord från Bibelns två öppningskapitel. "Har ni inte läst att Skaparen från början gjorde dem till man och kvinna?" säger Jesus, och fortsätter: "Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. De är inte längre två utan ett. Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt."

För de allra flesta ungdomar är trohet och äktenskap det främsta idealet även i Sverige, påpekar SEA. Även siffrorna talar till förmån för äktenskapet som livsgemenskap: år 2013 fanns drygt 3,2 miljoner gifta personer i Sverige, och statistiska centralbyrån, SCB, konstaterar att det under det senaste årtiondet blivit allt vanligare att människor gifter sig, även om siffrorna har fluktuerat. Mellan 2011 och 2012 ökade antalet giftermål, för att sedan minska igen under 2013. Under 2013 gifte sig 45 703 par, vilket var nästan 10 procent färre än 2012.

SEA ger på sin hemsida en rad tips om hur Äktenskapets dag kan firas i samband med söndagens gudstjänster: med bön för äktenskap och familjer, genom att intervjua par som varit gifta länge, eller genom att uppmärksamma alla i församlingen som har gift sig under det senaste året och ge dem en gåva. Varför inte festa till det vid kyrkkaffet och servera en tårta, dekorerad med texten "Äktenskapets dag"? Man kan också läsa högt ur Astrid Lindgrens bok: "Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult", där författaren skildrar sina egna föräldrars äktenskap. På många håll i världen har kristna valt att hylla äktenskapet just kring Alla hjärtans dag den 14 februari.

I USA firar man äktenskapet varje dag mellan den 7 och 14 februari, i ett samarbete mellan bland annat nätverket Nationella äktenskapsveckan i USA och Katolska kyrkan. Äktenskapsveckor arrangeras dessutom i en rad europeiska länder, så som Storbritannien, Tjeckien, Ungern, Schweiz, Tyskland, Belgien och Irland.

Eva Janzon

eva.janzon@varldenidag.se

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...