Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Countryartisten Emilia Lindberg lämnar jobbet som säljare för att sjunga heltid. ”Jag längtar efter att människor ska få tag i Jesus”, säger Emilia, aktuell med ny cd och turnén ”Arvet efter Lewi Pethrus”. Foto: Jonas Adolfsson

Emilia Lindberg satsar heltid på kallelsen

Den kristna countryartisten Emilia Lindberg lämnar sitt säljarjobb för att ägna sig åt sångarkallet på heltid.– Nu kliver jag ut på vattnet, säger 25-åringen, aktuell med ny cd och turnén "Arvet efter Lewi".

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 aug 2014

Namn som Målle Lindberg och Nenne & Ted är välkända för de flesta. Sedan några år finns en ny grönskande gren på detta skönsjungande släktträd.
– Det är klart att jag blivit inspirerad av mina släktingar som bara fortsätter utan att ge sig. De kör tills de stupar, skrattar Emilia som sjöng med gammelfarbror Målle, 85, så sent som i förra helgen.
Redan som sjuåring började Emilia resa med pappa Nenne, känd sångarevangelist sedan decennier.
När Emilia vann en talangjakt hemma i Edsbyn 2006 var priset en gratis cd-inspelning. "Emilia Lindberg" hette debutskivan som kom att följas av "På mitt sätt" (2011) och julskivan "Himlen kom ner" samma år.

I augusti är det dags igen. "Nya steg" är titeln och musikstilen den som förknippas med den numera ganska välkända sångerskan – country och gospel.
– Skivan präglas ganska mycket av mina egna texter, berättar Emilia som även tonsatt låten "Jag hör en röst". Låten är ett grundtema på cd:n och går tillbaka till en händelse då Emilia var fyra år. Hon var på väg med sin mamma och syster till det kristna dagis där hon gick. När de svängde ner på parkeringen såg hon korset på taket av kyrkan.
– Det var då jag upplevde att jag fick en sång till mig, "Jag hör en röst som alltid kallar". Mamma hjälpte mig att skriva ner den, berättar Emilia som tror att detta var Guds tidiga kallelse till henne att ägna sig åt sång och musik.

Den nya cd:n innehåller flera läsarsånger, ofta nytolkade i en mer lättsam form och ett högre tempo.
Utöver medelålders och äldre tror Emilia att även en del yngre ska fånga upp skivan.
– Modern country med techno och rock är ju faktiskt ganska populär i dag, påpekar Emilia vars countrystil är lite mer traditionell.

Hon hoppas även kunna nå en mer profan publik. Emilia har bland annat plockat upp en gammal profan låt, "Hello Mary Lou", och satt en kristen text på den.
– Jag gillar att människor kan känna igen sig i melodierna samtidigt som texten förkunnar vem Gud är.
Kärleken till Gud utgör en självklar grund för denna unga countrytjej.
– Jag har själv fått uppleva att det håller att tro på Gud, att han igenom allt är trofast, säger Emilia.

Samtidigt har hon impregnerats av goda Gudsintryck på otaliga väckelsemöten under uppväxten. En särskild händelse ägde rum då hon, fem år gammal följde förbönen från sin plats på första raden. En kvinna stod och tvekade inför beslutet att överlämna sitt liv till Gud.
– Där jag satt tittade jag på kvinnan och sa: "Men ska du inte följa med till himlen?"
– I den stunden brast det för kvinnan och de fick be för henne. Detta är något som sedan har följt mig, en längtan att andra människor ska få tag i vem Jesus är.
Att själv predika från scenen är däremot något hon än så länge gör ganska sparsamt.
– Där är jag nog ännu lite "in progress", flinar hon.

Sina framträdanden gör Emilia i allt från Svenska kyrkan till olika frikyrkor. Men även i profana sammanhang finns hon med, exempelvis vid samlingar med PRO.
När Världen idag träffar henne, laddar hon för höstens turné "Arvet efter Lewi". Emilia reser med Tommy Dahlman och Världen idag på en turné som sträcker sig från augusti till november.
– Det känns jätteroligt och jättespännande, säger Emilia hjärtligt.

Hon berättar om när hon blev uppringd av Världen idags Tommy Dahlman och fick frågan om att delta i turnén.
– Just den här dagen hade jag sagt till Gud att nu får du hitta på något nytt för mig, berättar hon förtjust.
Energin sprudlar när vi talar om höstens turné. Ämnet väckelsehistoria lämpar sig perfekt för hennes repertoar där den kristna sångskatten är central.
– För mig personligen ska det bli spännande att få höra mer om arvet efter Lewi Pethrus. Detta är ju en person som jag ofta hört min pappa och andra prata om.

Ämnet väckelse är högst relevant också i vår egen tid, menar Emilia Lindberg.
– Jag tror att vi kan lära oss mycket av den överlåtna livsstil som präglade väckelsens generationer. Samtidigt finns det sådant vi kan göra ännu bättre i dag. Jag tror att det handlar om att möta människor där de är och att de ska få känna att Gud är för dem och inte emot dem, att han är närmare dem än de själva förstår.
Själv har Emilia vuxit upp med tron utan att aldrig vika av från den. En medvetenhet om sin kallelse att sjunga har varit en hjälp, menar hon.
– Det har stärkt mig och gett mig en känsla av att Gud gett mig gåvan för att förvalta den på bästa sätt. Samtidigt har jag naturligtvis också haft mina tvivel och funderingar.
Avgörande för att hon faktiskt blivit bevarad i tron, menar Emilia, är alla förböner, inte minst hennes mormors.
– Jesus är livet för mig, säger Emilia i ett försök att med ord beskriva vad tron betyder för henne.
– Hos honom kan jag hämta min kraft och även när jag förändras så är Gud alltid rakt igenom densamme.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...