De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

När utvisningsbeslutet kom gick Emanuel under jord. Nu har det efterlängtade beslutet kommit – han har fått flyktingstatus och därmed uppehållstillstånd. Foto: privat

Emanuel får stanna efter omprövning

– För första gången sedan november har jag sovit en hel natt. Det känns fantastiskt, halleluja!Det säger iranske Emanuel som slutligen fått besked om att han får flyktingstatus och därmed uppehållstillstånd.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 jun 2013

Han har gömt sig i sju månader sedan Migrationsverket beslutat att han skulle utvisas trots att hans liv skulle vara i fara vid ett återvändande.
Berättelsen om Reza Jabbari, som i dag kallar sig Emanuel, har följts av Världen idag och också fått spridning i nationella medier i såväl Sverige som USA.
Efter flera turer, där han i november gick under jord då Migrationsverket beslutade om utvisning, har han nu fått det efterlängtade beslutet.
Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet i Solna beviljar honom permanent uppehållstillstånd i Sverige, man bedömer att han bör ha flyktingstatus.
– Jag vill verkligen tacka alla kristna vänner, de är som min familj och har hjälpt mig och bett för mig. Jag är så glad och hoppas nu att fler konvertiter ska accepteras och få leva fritt, säger Emanuel till Världen idag.

Tiden som gömd har varit jobbig, han har varit rädd och ledsen men fått styrka och hopp genom att läsa Bibeln och genom uppmuntran från kristna vänner.
– Nu är jag så glad och tacksam, säger han.
Emanuel kom till Sverige efter att ha konverterat från islam till kristen tro. Han har offentligt riktat kritik mot regimen i Iran och också på ett tydligt sätt levt ut sin kristna tron genom att leda andra iranier till Kristus. Faktum som han själv, hans kristna vänner och advokaten Lars Gagnér framhållit att man känner till i hemlandet. Detta, tillsammans med allmän information om hur kristna konvertiter behandlas i Iran, bör vara reella asylskäl har man hävdat. Efter flera avslag och överklaganden har man till sist fått rätt.
– Bedömningen man nu gjort är att hans ärende varit så framträdande i media att hans konversion sannolikt kommit till iranska myndigheters kännedom. Det är ju detta jag hävdat från början. Det är tur att de nu tagit sitt förnuft till fånga, säger Lars Gagnér.

Cai Berger, föreståndare i Tenstakyrkan, är den som drivit på för att Emanuels ärende ska nå ut i media.
– Det är en stor glädje och lättnad i dag. Detta är en bekräftelse på att vår sak var rättfärdig och att Gud hör bön. Jag vill rikta ett stort tack till alla som engagerat sig och tack till Jesus som öppnat de här dörrarna.
Han beskriver resan fram till beslutet om uppehållstillstånd som mödosam och onödig, men tror ändå att processen kan ha bidragit till något positivt.
– Jag hoppas att det här kommer innebär förändrade värderingar i bemötandet av konvertiter, säger Cai Berger.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...

Slut med gamla lampor?

Elsäkerhet. Här är EU-standarden som gått de flesta förbi: Om ett halvår ska alla uttag och stickproppar till taklampor se likadana ut i hela Europa. – Det kan...