Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Elva dödade i attack mot synagoga i USA

Robert Bowers spydde ur sig rasistiskt hat mot judar och invandrare på nätet, månaderna innan han klev in i en synagoga och sköt ihjäl elva människor. Massmordet utreds som ett hatbrott.

Nyheter · Publicerad 14:08, 28 okt 2018

46-åriga Bowers hade ett så gott som tomt brottsregister, så när som på en trafikförseelse registrerad i delstaten Pennsylvania 2015.

Han bodde i ett lägenhetskomplex omkring en halvtimmes bilfärd från den synagoga i området Squirrell Hil i Pittsburgh där han mitt på lördagsförmiddagen klev in och började skjuta omkring sig.

En granne, som The New York Times talat med, berättar att hon ofta såg honom stå och röka utanför sin bostad men aldrig stanna och prata med någon.

Han tycks dock ha tillbringat mycket tid på nätforum. Efter att i januari ha registrerat ett konto på diskussionsforumet Gab, som blivit populärt bland personer längst ut på högerkanten, började han dela med sig av en ström av antisemitiska inlägg.

"Judar är satans barn", stod att läsa i hans profilbeskrivning, enligt The New York Times.

I sina inlägg gick Bowers ofta till attack mot migranter på väg mot USA vilka han beskrev som "invaders" (ungefär: inkräktare). Han noterade med glädje hur många runt omkring honom som ytterligare skruvat upp sin retorik mot invandrare och börjat använda just det ordet i stället för "illegala", rapporterar CNN.

Han skrev också att judar i allmänhet hjälper de människor som flyr våld och fattigdom i centralamerikanska länder att ta sig mot gränsen mellan Mexiko och USA. Bland 46-åringens andra antisemitiska inlägg fanns kommentarer om att Donald Trump är omgiven av judar och att dessa skulle begränsa hans nationalistiska "Make America Great Again"-politik, enligt CNN.

I ett inlägg strax före dådet nämnde Bowers organisationen HIAS, som bland annat hjälper judiska flyktingar att ta sig till USA. "HIAS vill ta hit inkräktare som mördar vårt folk. Jag kan inte stå passiv och se mitt folk slaktas. Åt he***te med vad ni tycker. Jag går in", skrev Bowers, enligt flera medier.

Han lade även upp bilder på sin vapensamling. Bowers hade en aktiv vapenlicens och hade gjort minst sex vapeninköp sedan 1996, enligt en källa till CNN.

Han står formellt anklagad på 29 punkter, däribland elva mord samt hatbrott.

Uppemot tusen människor, många med ljus i händerna, samlades på lördagskvällen i området Squirrel Hill i Pittsburgh i USA för att hedra attackens offer, rapporterar den lokala tv-kanalen KDKA 2.

– Det är värmande att se alla som har kommit hit, säger Emily Pressman, en av de studenter vid Taylor Allderdice High School som organiserade minnesstunden i Squirrel Hill, till KDKA 2.

Kongressledamoten Mike Doyle, som medverkade vid ceremonin, säger att han inspirerades av dem som hade arrangerat minnesstunden.

– (Jag är) så stolt över vår gemenskap. Våra hjärtan har krossats av detta meningslösa hatbrott mot den judiska församlingen. Men att höra de här unga studenterna säga vad de har att säga och att de visar styrkan och gemenskapen som finns här — att detta inte kan krossa oss – det var verkligen inspirerande, säger han till tv-kanalen.

Dådet inträffade när många människor hade samlats i synagogan i området Squirrel Hill för att fira sabbaten. Det pågick bland annat en namngivningsceremoni när gärningsmannen anlände. Han tros ha agerat ensam när han öppnade eld, beväpnad med ett gevär och tre pistoler. Enligt uppgifter ropade han "alla judar måste dö" när han öppnade eld.

När Bowers efteråt försökte lämna lokalen, möttes han av polis. Han barrikaderade sig då inne i byggnaden men kunde gripas efter eldstrid med polisen. Då hade 20 minuter gått sedan första skottet avfyrades. Alla elva människor som dödades var vuxna. Ytterligare sex personer vårdas på sjukhus, utöver gärningsmannen, fyra av dem är poliser, enligt Pittsburghs säkerhetschef Wendell Hissrich.

Presidenten Donald Trump beklagar dådet på Twitter: "Hela USA sörjer massmordet på judiska amerikaner. Vi måste alla arbeta tillsammans för att få bort antisemitismens gift från vår värld", skriver han.

Trump har även gett order om att amerikanska flaggor ska vaja på halv stång på alla offentliga byggnader till och med onsdag.

Även statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström tar till twitter för att fördöma attacken. "Ytterligare en skrämmande påminnelse om att antisemitismen måste bekämpas varje dag, överallt", skriver Löfven, medan Margot Wallström skriver:

"Fördömer kraftfullt den hemska antisemitiska attacken som ägde rum i en synagoga i Pittsburgh. Våra tankar är med offren, deras familjer och nära och kära."

Hela USA sörjer massmordet på judiska amerikaner. Vi måste alla arbeta tillsammans för att få bort antisemitismens gift från vår värld.

Attacker mot religiösa sammankomster

I juni 2015 sköt den då 21-årige Dylann Roof ihjäl nio svarta människor när de ägnade sig åt bibelstudier i en metodistkyrka i Charleston i South Carolina. Roof väntade på att medlemmarna i gruppen skulle sluta ögonen i bön innan han började skjuta dem.

Juryn fann Roof skyldig till samtliga 33 åtalspunkter, inklusive hatbrott, brott mot vapenlagarna samt förhindrande av fri religionsutövning, eftersom han attackerade och dödade de nio när de ägnade sig åt bibelstudier. Roof dömdes till döden men domen har ännu inte verkställts.

I november 2017 sköts 26 människor till döds i en baptistkyrka i Sutherland Springs i södra Texas. Minst 20 skadades. Skytten — helt klädd i svart och med skottsäker väst — hittades sedan död och vid dådet attackerades han av en man som såg honom skjuta. Det yngsta dödsoffret var 18 månader och det äldsta 77 år. Minst åtta av de döda kom från samma familj. Motivet var troligen familjerelaterat.

I september 2017 dödades en kvinna när en 25-årig man öppnade eld utanför en kyrka i Antioch i Tennessee. Efter mordet rusade den maskerade mannen in i kyrkan och sköt ytterligare sju personer, som skadades. Blodbadet stoppades av kyrkvaktmästaren som konfronterade gärningsmannen med ett eget vapen.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...