Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Elon Musk köper Twitter för 44 miljarder dollar

Elon Musk vill förstärka yttrandefriheten på Twitter. Nyligen blev han plattformens största aktieägare och nu köper han hela plattformen.

”Vilken fantastisk dag för yttrandefriheten”, skriver en av många som gläder sig över storaffären, den kände lovsångsledaren Sean Feucht, på Twitter.

Nyheter · Publicerad 19:00, 26 apr 2022

Mycket glad över nyheten om Elon Musks förvärv är också USA:s tidigare FN-ambassadör, Nikki Haley.

”Vi är upprymda över att att se hur du skakar om saker och ting och återställer allas rätt till yttrandefrihet”, fortsätter Haley.

Elon Musks köp av Twitter har föregåtts av veckor av spekulationer och tolkningar av hans olika inlägg på plattformen. Han har bland annat meddelat att han tycker att Twitter ska vara mindre reglerat.

Budet, som Twitters ledning först såg som ointressant, blev på kort tid till en affär där Elon Musk, med hjälp av bland annat bankfinansiering, köper Twitter för 44 miljarder dollar, motsvarande cirka 428 miljarder kronor.

Tesla-grundaren, som med god marginal är världens rikaste person, har under processen frågat sina mer än 83 miljoner följare på Twitter vad de vill förändra med plattformen.

I ett pressmeddelande gemensamt med Twitter trycker Elon Musk på vikten av yttrandefrihet.

– Yttrandefrihet är fundamentet för en fungerande demokrati och Twitter är det digitala torget där diskussioner förs som är avgörande för mänsklighetens framtid, säger han.

Nyligen vägrade han använda sina Starlink-satelliter för att blockera ryska nyhetssajter med hänvisning till yttrandefriheten.

Flera amerikanska nyhetsmedier menar dock att Elon Musk främst förespråkar ett slags yttrandefrihet som gynnar honom själv och dem som har liknande åsikter.

Bloomberg skriver att han genom åren till exempel gått hårt åt personer som kritiserat honom eller hans projekt. Anställda på Tesla tvingas bland annat skriva på avtal som hindrar dem från att dra sin arbetsgivare inför rätta.

Världen idag har tidigare skrivit om Musks köp av 9,2 procent av aktierna i Twitter, vilket gjorde honom till den största enskilda aktieägaren. Anledningen ska ha varit att flera personer uppmanat honom att köpa in sig i den sociala medieplattformen, efter att han kritiserat företagets permanenta nedstängning av ett flertal konton med konservativa inlägg.

USA:s tidigare president Donald Trump är en av personerna som fått sitt konto nedstängt. Han har dock ingen avsikt att återvända till Twitter, även om han får tillbaka kontot, säger han i en intervju med CNBC.

Men efter beskedet om att Musk köper Twitter på måndagen, backade den nya medieplattform som Trump håller på att utveckla med 20 procent på börsen.

Yttrandefrihet är fundamentet för en fungerande demokrati.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Guldstaty vid New York-domstol hyllar abort

USA. En cirka 2,5 meter hög staty i guld föreställande en kvinnofigur har placerats på en... måndag 6/2 13:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00