De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Ellinor Grimmark: ”Tack snälla!”

Ellinor Grimmark är överväldigad över alla som har bidragit till miljonräkningen som hon fick från Jönköpings läns landsting. – Tack snälla! hälsar hon till alla som har skänkt pengar.

Nyheter · Publicerad 14:02, 31 maj 2017

Nu står det klart att Ellinor Grimmark slipper ta stora lån eller riskera att gå i personlig konkurs på grund av den rättegångsräkning på 1,6 miljoner som hon var ålagd att betala efter att ha kämpat för att få arbeta som barnmorska med samvetsfrihet.

– Det känns som en jättelättnad. Nu kan jag och min familj släppa det här, säger Ellinor Grimmark när Världen idag når henne på telefon i Norge.

Hon vill rikta en hälsning till alla som har skänkt pengar till henne:

– Tack snälla! Det är helt fantastiskt, säger hon.

– Jag konstaterar att kristenheten är en stor stark familj som man inte sätter sig på i första taget. Det är helt makalöst, fortsätter hon.

Hur ska du fira?

– Min dotter slutar nian, så vi ska fira henne i helgen. Vi får väl fira alltihop, säger Ellinor Grimmark.

Hon är extra glad över att insamlingen genererat ett överskott så att en del av pengarna kan gå till barnmorskan Linda Steens rättegångsräkning.

– Vi bara fortsätter där nu.

Så småningom fortsätter troligtvis även Ellinors kamp, då hon och hennes juridiska ombud har bett Europadomstolen att ta upp målet. Men där kommer hon inte att riskera samma typ av stora kostnad, berättar hon, vilket bekräftas av juristen Ruth Nordström.

– Hon riskerar inte att betala motpartens kostnader, utan behöver bara betala sina egna. Skulle man behöva betala motpartens kostnader i Europadomstolen skulle det vara en jättespärr för en enskild person att ta målet dit. I det här fallet är det svenska staten som är svarande. Det kan bli jättestora kostnader, säger Nordström.

Ellinor Grimmark hoppas att Europadomstolen kommer att säga ja till att ta upp målet.

– Nu är man otroligt peppad, särskilt med tanke på att det är så många som står bakom mig. Det är otroligt skönt att ha så många i ryggen, säger hon.

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...