Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Ellinor Grimmark. Foto: Eva Janzon

Ellinor Grimmark: I Norge är vi välkomna

Två barnmorskor som står tillgängliga för den svenska arbetsmarknaden, om någon bara ville anställa dem, är Ellinor Grimmark och Linda Steen. De har båda blivit nekade utlovade anställningar efter att de meddelat att de inte vill medverka vid aborter, och jobbar i dag i Norge.

Nyheter · Publicerad 00:01, 22 jul 2016

– Om jag är tillgänglig för den svenska arbetsmarknaden? Ja, absolut, säger barnmorskan Ellinor Grimmark, som arbetar på sjukhuset i Östfold i Norge, nära den svenska gränsen.

Hon berättar att hon dock inte kan tänka sig att jobba var som helst i Sverige, pendlingsavståndet får inte blir längre än det hon har i dag, och så tycker hon att villkoren är betydligt bättre i Norge.

– Jag har jättemånga svenska kollegor här. De har flytt för att de hade en fruktansvärd arbetssituation. De tycker patientsäkerheten är hotad, säger Ellinor.

På de svenska sjukhusen kan man som barnmorska, enligt Ellinor, ha hand om tre barnafödande kvinnor samtidigt, medan man i Norge aldrig har mer än en.

Det var efter att ha nekats en utlovad anställning som barnmorska i Jönköpings läns landsting som Ellinor valde att börja jobba i Norge. Som Världen idag har skrivit om försökte hon stämma landstinget genom att yrka på samvetsfrihet, men förlorade. Målet har i dag gått vidare till Arbetsdomstolen.

Välkomnades du med öppna armar i Norge?

– Ja, verkligen. Jag ringde och mejlade och sa i princip ”Ursäkta, skulle jag kunna få jobba hos er? Jag kan inte jobba med aborter.” Jag kände mig ganska tilltufsad efter allt som hänt och visste inte vad jag skulle förvänta mig, berättar Ellinor.

Svaret kom snabbt: ”När kan du börja och hur mycket vill du jobba?”

– Att jag inte ville jobba med aborter var inget de reflekterade över ens.

När Ellinor var på plats i Norge bad hon om att få ett papper som intygade att hon hade samvetsfrihet. ”Det är klart att du ska få” sa chefen och lade fram ett papper.

– Det var inget konstigt alls. Det behöver inte vara så svårt egentligen.

Vad säger dina norska kollegor om att vi inte tillämpar samvets­frihet i Sverige?

– De förstår ingenting. ”Vad sysslar de med? Ni har ju brist på barnmorskor i Sverige!” kan de säga. Man har en djupare förståelse för oliktänk i Norge. ”Det är ditt beslut, då respekterar jag dig för det.” I Sverige är det mer: Om man inte tycker likadant så pratar man inte med varandra.

Hur fungerar organisationen på sjukhuset, med tanke på att du inte vill medverka vid aborter?

– Det är så här: Jag jobbar ju på förlossning/BB, precis det jag ville i Sverige. Under de två år som jag har jobbat här har det hänt två gånger att vi haft en abort. Det blir inga problem. Jag har aldrig hört cheferna säga att det skulle vara något problem.

Även barnmorskan Linda Steen, som Världen idag skrev om i onsdags, välkomnades med öppna armar i Norge. Hon trivs där hon nu jobbar i Stavanger, men tycker att pendlingen tär på krafterna. Det tar en hel dag för henne att ta sig från Flen till Stavanger. Väl där jobbar hon tre nätter i sträck och återvänder sedan till familjen i Sverige.

– Det är sorgligt att åka hemifrån. Barnen tycker inte att det är kul. Man får påminna dem om att jag är tillbaka om fyra dagar, säger Linda och berättar att barnen är 13, 11 och 8 år gamla.

Kan du tänka dig att jobba var som helst i Sverige?

– Ja, så länge restiden inte blir längre än till Norge, säger Linda Steen.

Man har en djupare förståelse för oliktänk i Norge.

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10