I Tidöavtalet slår regeringen och SD fast att omprövningen av miljötillstånd för vattenkraften ska pausas tills det är kartlagt vilka konsekvenser omprövningen får för elproduktionen.
Nu meddelar regeringen att pausen blir tolv månader. Ärendet kommer att snabbehandlas. Förordningsändringarna ska träda i kraft den 30 januari.
– Vi är oerhört måna om att Sveriges abonnenter inte ska drabbas av frånkoppling, men vi är också angelägna att genomföra åtgärder vid vattenkraftverken så att deras negativa inverkan på miljön minskar, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) framhåller att risken för bortkoppling gått från låg till reell under hösten.
– Vi är i en situation där varje kilowattimme räknas, säger Busch.
Det gör vattenkraften mycket viktig, anser hon.
– Vattenkraften är elsystemets fossilfria ryggrad och tryggar vår elförsörjning såväl när solen inte skiner och vinden inte blåser som när vi har den svåra situationen att det är kallt och det eventuellt har slocknat.
Vill regeringen bygga ut vattenkraften?
– Det är inte föremål för diskussion i dag, nu hanterar vi den befintliga vattenkraften. Men detta visar att vattenkraften har egenskaper som är unika och robusta.
Miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen har varit kritiska till en paus. Från branschen välkomnas den däremot.
Regeringsförslaget skickades på remiss på måndagen och remissinstanserna får en vecka på sig att komma in med synpunkter.