Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Elidas roderproblem fick en till synes mirakulös lösning

Halvvägs in på seglatsen till Israel fick fartyget Elida roderproblem och tvingades gå in på ett spanskt båtvarv. Till synes mirakulöst fick besättningen tag på den reservdel som behövdes, men egentligen inte finns att tillgå, och båten kunde åter sjösättas.

– Det får man vara väldigt tacksam för, säger Elidas kapten Stefan Abrahamsson till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 14:00, 17 sep 2023

Missionsbåten Elida är, som Världen idag tidigare berättat om, på väg till Israel. Seglatsen, med namnet Pilgrim 2023, syftar dels till att stå upp för Mellanösterns enda demokrati, Israel, dels till att uppmärksamma förföljda kristna.

När Elida, som lämnade Hönö den 19 augusti, hunnit ungefär halvvägs uppstod problem med rodret. Ett varv i spanska Tarragona kunde på förvånande kort varsel ta emot Elida, som lyftes upp för reparation. Det visade sig att en unik mellanring, som inte finns att köpa på reservdelsmarknaden, mellan det yttre och det inre roderlagret var trasig.

Att svarva en ny mellanring, ett tidsödande arbete, såg ut som enda lösningen. Då fick Stefan Abrahamsson en tanke om att ta kontakt med folk i Danmark som för 17 år sedan var med och byggde Elida V.

– Det visade sig att de som tillverkade det här lagret för 17 år sedan hade gjort en extra mellanring. Att den låg i ett gammalt lager hos dem – det tycker jag var otroligt! Det får man vara väldigt tacksam för, säger Abrahamsson.

En besättningsmedlem flög kvickt tur och retur till Danmark för att hämta reservdelen, och när Världen idag under fredagsförmiddagen, via telefon, når Stefan Abrahamsson är Elida åter i vattnet och seglar. Dock berättar kaptenen att man åter styr mot land (Mallorca), på grund av ytterligare ett tekniskt problem.

– Vi har något fel på själva hydrauliken i styrningen, någonting gör att rattarna går väldigt trögt. Vi ska stanna till i några timmar och kolla läget. Det verkar inte vara någon stor sak, så jag tror vi kommer att hitta felet, lugnar han.

Tack vare en del luft i den planerade rutten ligger Elidas plan på att segla in i Haifa den 30 september, lagom till lövhyddohögtiden, fast.

– Fortfarande ser vi att det ska gå enligt plan, säger Abrahamsson.

På sociala medier berättar flera personer om sina böner för Elidas färd till Israel samt uttrycker tacksamhet över upplevda bönesvar i form av den till synes mirakulösa lösningen på roderproblematiken.

– Det är härligt. Vi är tacksamma för alla förböner vi kan få, säger Stefan Abrahamsson.

Vi är tacksamma för alla förböner vi kan få.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40