Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Elon Musk menar att wokeness-strömningen verkar söndrande och exkluderande och skapar hat, snarare än att bidra till ett mer jämlikt och hänsynsfullt samhälle. Foto: Matt Rourke/AP/TT

Elbilspionjären Musk kallar ”wokeness” för tankevirus

Entreprenören Elon Musk tar starkt avstånd från den krävande form av politisk korrekthet som på engelska har kommit att kallas för ”wokeness”. I en intervju beskriver han fenomenet som ett tankevirus och rentav ett hot mot den moderna civilisationen.

Nyheter · Publicerad 17:00, 3 jan 2022

Det var ungefär en vecka före jul som den numera världskände elbils- och rymdraketsföretagaren Elon Musk lade ut ett inlägg på det sociala mediet Twitter, där han filosofiskt, och med hjälp av vitsigt datafackspråk, frågade sig varifrån ”the woke mind virus” (ung: ”vaken-tanke-viruset”) egentligen kommer ifrån.

I en lång intervju, som publicerades på den kristna satirsajten Babylon Bees Youtube-kanal bara några dagar senare, fick Musk sedan tillfälle att förklara exakt vad han menade med sitt inlägg.

När Musk utvecklade vad han tänker om fenomenet med förespråkande av så kallad ”wokeness” (ung: vakenhet), med dess rättviserelaterade sanningsanspråk och krav på tystande av dem som anses uttrycka sig kränkande, skrädde entreprenören inte orden.

– Det är ett vanligt förekommande tankevirus och utan tvekan ett av de största hoten mot den moderna civilisationen, sade Elon Musk.

Mer specifikt tog han sedan upp hur han menar att tankeströmningen hämmar möjligheten till att uttala sig skämtsamt i offentligheten, som exempelvis i fallet med komikern David Chappelle, som i höstas anklagades för att ha uttalat sig transfobiskt i ett humorprogram, varpå demonstranter krävde att programmet skulle tas bort.  

– Det är ju helt knäppt. Vill vi ha ett humorlöst samhälle som i princip är fullt av fördömande och hat? frågade Musk retoriskt.

I stället för att verkligen bidra till ett mer jämlikt och hänsynsfullt samhälle menade entreprenören att wokeness-strömningen verkar söndrande och exkluderande, och att den skapar hat.

– Den ger i princip människor en sköld som gör att de kan vara elaka och grymma, rustade i falsk dygd, sade han.

Under den en och en halv timme långa intervjun hann den 50-årige entreprenören också avhandla sin syn på saker som potentialen för solcellsel, nyttan med att kolonisera Mars och skillnaden i effektivitet mellan offentlig och privat sektor.

När Elon Musk slutligen fick svara på tio stående frågor som intervjuarna uppgav att de brukar ställa till alla som de intervjuar i sina program, visade det sig också att den kände entreprenören håller flera av Jesus principer högt.

– Sådant som att vända andra kinden till är väldigt viktigt. ”Ett öga för ett öga” resulterar i att alla blir blinda, så förlåtelse är viktigt och att behandla människor som du skulle vilja bli behandlad, att älska din nästa som dig själv – mycket viktigt, sade Elon Musk. 

”Ett öga för ett öga” resulterar i att alla blir blinda, så förlåtelse är viktigt ...

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00