Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Livets ord

Ekmans besked möter starka reaktioner

Gårdagens nyhet slog ner som en bomb både i och utanför kristenheten, att Ulf och Birgitta Ekman lämnar den rörelse de grundat, Livets ord, för att senare under våren upptas i katolska kyrkan.I kväll hålls ett extrainsatt församlingsmöte hos Livets ord, där skrivna medlemmar får ställa sina frågor.

Nyheter · Publicerad 12:04, 10 mar 2014

I söndagens gudstjänst på Livets ord berättade Ulf Ekman om den vandring han och hustrun Birgitta har gjort i tron, som har lett dem till beslutet.

I ett brev till församlingens medlemmar skriver Ulf Ekman:

"Nu har vi kommit till den punkt där vi inser att vi personligen behöver ta konsekvenserna av vad vi upptäckt. Tron på enhet får praktiska konsekvenser. Denna utveckling har gått steg för steg och är inte något som kommit plötsligt. På denna resa har vi många gånger känt igen oss och sagt; "Ja, men så tror ju vi." Det jag under dessa år har blivit övertygad om, det har jag också talat och skrivit om. Övertygelsen har med tiden breddats och fördjupats och till sist resulterat i det beslut vi nu tagit, nämligen att vi upplever Herrens ledning att förenas med den Katolska kyrkan." Läs hela brevet här.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. I norska Dagen menar förre nationella ledaren för trosrörelsen, Åge Åleskjær, kallar beslutet "Detta är en personlig tragedi för Ulf och Birgitta och ett slag i ansiktet för alla som är evangeliskt kristna".

En annan som är kritisk till beslutet är Siewert Öholm som på sin Facebooksida tycker att paret Ekman går fel väg:
"Ledsen och besviken över Ulf Ekmans besked idag. Min sorg är ett uttryck för att UE sviker sitt ansvar mot den världsvida rörelse han grundat . Han blir 'herden som lämnar sina får'. Jag respekterar hans personliga ställningstagande, men UE är inte bara en privatperson, han är en unik ledare och en viktig del i den svenska kyrkohistorien. När det gäller ekumenik tycker jag att hans kallelse var att verka för den i det sammanhang han själv skapat. För min del är den katolska kyrkan också en viktig del av världens stora kristna familj."

Förvånad men respekterande är till exempel Tommy Dahlman. På sin blogg publicerar han ett öppet brev till Ulf Ekman, där han bland annat skriver: "Jag hade önskat att du hade varit kvar i det protestantiska grenverket. Det finns så mycket kvar att arbeta med hos oss men så få ledare har perspektiven, kunskapen och kärleken. Jag såg dig som en brobyggare medan jag tyckte att andra mest var borgbyggare." 

Stefan Swärd, pastor i Elimkyrkan i Stockholm, konstaterar på sin blogg att han togs på sängen när nyheten blev känd. Nyligen valde han att förlägga sin kommande bok på Livets ords förlag. Han skriver:
"Var det en nyhet för mig? Ja, fullständigt, jag har nog uppfattat Livets ords utveckling under senare år som mer av ekumenisk breddning, och sökande efter kyrkans historiska rötter. En positiv utveckling enligt min mening. Men jag hade inte räknat med att Ekmans skulle ta detta steg och byta kyrka. Trots att jag har haft en hel del kontakt och bra samarbete med Livets ord under senare år, blev jag överraskad av nyheten."
"Påverkar detta mitt beslut att ge ut min bok på Livets ords förlag. Inte ett dugg. Livets ords förlag fortsätter som tidigare, och Ekman kommer att fortsätta vara den viktigaste författaren. Förmodligen leder detta till att förlaget får med automatik en ekumenisk breddning, vilket inte jag har något emot."
Han konstaterar att han kommer att höra till dem som respekterar Ekmans beslut.

Trosrörelsepastorerna Stefan och Marie Salmonsson berättar på sin blogg att många redan har hört av sig till dem angående paret Ekmans beslut, "många som känner stor sorg i sina hjärtan".
De fokuserar i sin bloggpost på det sorgearbete som nu ligger framför:
"Jag vill här inte gå in på de teologiska frågorna runt detta utan vänder mig till dig som nu har en sorgeprocess framför dig. När förändringar kommer som direkt eller indirekt påverkar oss är det oftast inte utan smärta som detta sker. Även förändringar som i grunden är positiva kan ibland vara svåra att möta. När något som vi varit en del av under en lång tid radikalt förändras är det lätt att tappa fotfästet för en tid och fundamenten för det man trott på kommer i gungning."
"Det är i tider som dessa vi behöver gå in i en sorgeprocess. Jag gav ett budskap om just detta på Livets ord i onsdags och jag ber att detta budskap ska bli en hjälp till dig där du befinner dig just nu."
"Budskapet handlar om hur Gud kan hjälpa dig att gå sorgens väg tillsammans med honom fram till en ny utgångspunkt med ditt liv, sorgens olika faser och hur Gud tröstar oss och ger oss hopp även när det ser hopplöst ut."
"Marie och jag kommer att ta tid och be för dig som lider och är förvirrad just nu, vår bön är att när du vandrat igenom denna tid en ny olja av glädje skall komma till dig."

Marcus Birro tillhör dem som gläds över beskedet. På sin blogg skriver han: "Beskedet om att paret Ekman nu lämnar Livets Ord och har för avsikt att konvertera till katolicismen, kanske kan förklara för en del varför jag känt mig så välkommen och hemma i församlingen Livets Ord. Modet att följa Guds kallelse som paret Ekman visar är inspirerande och enastående."

Mårten Gudmundhs
marten.gudmundhs@varldenidag.se Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...