Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Egyptsons talade i riksdagen – varnade för politisk islam

Politikerna har gjort Sveriges muslimer en björntjänst genom att stötta extremister. Det sade Sameh Egyptson när han berättade om sin avhandling om global politisk islam inför svenska riksdagsledamöter på torsdagen.

Nyheter · Publicerad 14:00, 27 feb 2023

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) bjöd in Sameh Egyptson till riksdagen för att låta honom berätta om sin omdebatterade avhandling om global politisk islam.

Egyptson sade bland annat att svenska politiker har gjort en björntjänst åt både muslimer och samhället. Detta genom att ha gett en felaktig bild av muslimer och genom att ha gett extrema grupper makt och bidrag till sin verksamhet från allmänna medel.

– De [politikerna] har stött och gett makt åt en ultrakonservativ grupp att representera muslimer i Sverige, sade Egyptson efter seminariet.

Egyptson fick sin avhandling ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige” godkänd vid Lunds universitet för bara två veckor sedan. Han beskriver den som resultatet av 20 års arbete och den bevisar, enligt honom själv, att svenska samhället är infiltrerat av islamister. Närmare bestämt av Muslimska brödraskapet – ett stort internationellt sunnimuslimskt nätverk med en idé om att islam, med sharialagar och kalifat, ska influera politiken.

Det svenska förbundet har även gjort sig till allmänt språkrör samt startat skolor, ungdomsförbund och studieförbund och därigenom tagit emot svenska skattemedel, hävdar Egyptson.

Muslimska brödraskapet har enligt honom ett ideologiskt mål som strider mot den liberala demokratin.

Robert Hannah tycker att Egyptson lyckas visa på kopplingar som inte går att förneka. Politikens svar på det hela måste bli att ställa hårdare och tydligare demokrativillkor för de som söker bidrag från det offentliga.

– Det här ger tydligare fakta på bordet och gör det möjligt för myndigheterna att göra djupare granskningar och bättre bedömningar. Vi ska inte ge en enda skattekrona vare sig till radikala islamister, nazister eller våldsamma vänsterrörelser, säger Robert Hannah.

Ett 50-tal åhörare hade kommit till seminariet, bland dem riksdagsledamöter från regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Robert Hannah beklagar att ingen från oppositionen hade anmält sig.

– Det är tråkigt i att ingen där vill lyssna till hans forskning, säger Hannah.

I en ledare i Uppsala Nya Tidning beklagar Sakine Madon, tidningens politiska chefredaktör, att ingen från oppositionen kom.

”Hur är det möjligt? Socialdemokrater som Ann-Sofie Hermansson, Carina Hägg och Nalin Baksi (tidigare Pekgul) har sedan länge varnat för det som tas upp i Egyptsons avhandling”, skriver hon.

De [politikerna] har stött och gett makt åt en ultrakonservativ grupp att representera muslimer i Sverige

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10