Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Man kan inte kräva att få bli insläppt i ett annat land och få behålla sin egen kultur där, menar Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi. Foto: John MacDougall/AP/TT

Egyptens president till migranter: Anpassa er

Flyttar du till ett annat land måste du anpassa dig till deras lagar och kultur. Det är budskapet från Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

– Om du inte är villig att foga dig, så åk inte, säger han i ett tal på arabiska.

Nyheter · Publicerad 07:00, 17 nov 2020

Åhörarna verkar vara unga personer med olika etniska bakgrunder när Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi håller ett tal som sänds av den egyptiska tv-kanalen Ten.

– Varje land har rätt att skydda sitt folk och sina intressen. Det måste respektera mänskliga rättigheter på ett sätt som tar till vara landets nationella intressen, säger han.

Al-Sisi verkar tycka att människor som inte lever i väst inte ska vara för snabba med att kritisera västländernas migrationspolitik.

– I stället för att fråga mig varför länder stänger sina gränser för oss borde du fråga dig varför människorna i Afghanistan inte tar bättre hand om sitt eget land. Varför har de dödat varandra under 40 år? säger han.

Därefter påpekar han att interna stridigheter även präglar länder som Pakistan, Syrien, Libyen, Irak, Jemen, Somalia och Egypten.

Att detta skulle vara en anledning till att fly verkar al-Sisi inte reflektera över, i stället riktar han ny kritik mot länderna i fråga.

– Vi strider bland oss själva i våra egna länder och sedan förväntar vi oss att länder som arbetar dag och natt för att nå framgång för att skydda sitt folk och bevara en särskild levnadsstandard för dem ska släppa in oss så att vi kan ta del av deras framgång, säger han.

Sedan frågar han retoriskt ifall åhörarna är upprörda på ledarna i Tyskland, Storbritannien, Italien eller något annat europeiskt land för att de ”stänger sina gränser för att skydda det de har uppnått under många långa år”.

– Förväntar du dig att de ska öppna sina gränser så att vi kan åka dit och kräva att vi ska få behålla vår egen kultur? säger han.

Enligt al-Sisi bör den som flyttar till ett annat land anpassa sig efter det landets lagar, kultur och traditioner.

– Du måste foga dig under dem fullständigt. Om du inte är villig att göra det, så åk inte! säger han.

I sociala medier möter talet blandade reaktioner.

”Samma sak måste gälla åt båda hållen. När ni [västerlänningar] kommer till muslimska länder för semester […] måste ni foga er under deras regler och kultur”, skriver en person.

Personen påpekar också att västländer är inblandade i många av konflikterna i muslimska länder.  

”Bomba dem inte i demokratins namn”, skriver han.

De flesta som kommenterar hyllar dock al-Sisi.

”Att Europa accepterar migranter hjälper inte länderna de lämnar”, skriver en person.

”Varför får vi aldrig höra en ledare från Storbritannien eller EU prata på det här sättet?”, skriver en annan.

Andra är mer neutrala och menar att den som flyttar till ett annat land både måste kunna anamma en ny kultur och behålla sin egen kultur.  

”Engelska immigranter i Spanien är lika dåliga genom att inte lära sig spanska, bo för sig själva och äta engelska mat”, skriver en person.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00