Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Flera åtal för hädelse och kränkning är aktuella i Egypten i svallvågorna efter protesterna som kopplats till den amerikanska Muhammedfilmen. En kristen man har dömts till sex års fängelse, och även en radikal islam åtalas nu efter att han rivit sönder en bibel. Bilden visar en demonstration vid Frankrikes ambassad i Kairo förra fredagen. Foto: FOTO: KHALIL HAMRA/AP SCANPIX

Egypten: Kopt fick sex års fängelse för teckning av Muhammed

Hädelse och kränkingar av religion leder nu till allt fler rättsfall i EgyptenSamtidigt som en kopt dömts till sex års fängelse, anklagad för kränkning av islams grundare Muhammed och president Mursi, har också en islamist åtalats efter att han rivit sönder en bibel.

Nyheter · Publicerad 16:55, 28 sep 2012

Den egyptiska hädelselagen används oftast för att stoppa kränkningar av islam, men i ett ovanligt fall har nu en radikal islamist åtalats. Ahmed Mohammed Abdullah, även känd som Abu Islam filmades för två veckor sedan när han under en protestaktion utanför den amerikanska ambassaden rev sönder en bibel. I aktionen, som spelades in och lades ut på internet, säger Abdullah om Bibeln: "Nästa gång ska jag urinera på den".

Abdullah säger till AP att att han inte är skyldig till förakt mot någon religion eftersom han riktade sig mot just den grupp av kristna som förolämpat islam. Enligt Abdullah har de kristna ingen gemensam bibel.
– Jag har alltid önskat att förklara inför domstol för världen att det inte finns något sådant som Bibeln. Varje kyrka i väst har sin egen heliga bok, säger Abdullah. Enligt Abdullah ska rättegången inledas på söndag.

En företrädare för åklagarämbetet uppger att Abdullahs son och en journalist som intervjuade honom efteråt också ska ställas inför rätta, skriver AP.
Abdullah är en flitig gäst i egyptiska tv-kanaler och har nyligen startat en egen kanal som blivit uppmärksammad då de kvinnor som medverkar i programmen är helt beslöjade och endast visar sina ögon.


På torsdagen fastslog en domstol i Kairo domen på sex års fängelse från förra veckan mot den kristne mannen Beshoi Al Beheiry. Han dömdes för att han hånat Muhammed och förolämpat presidenten, rapporterar AFP. Beheiry uppges ha publicerat förolämpande teckningar och kommentarer på Facebook. Åtalet väcktes före den senaste tidens oro som skylls på den amerikanska Muhammedfilmen "Innocence of Muslims".

På onsdagen ställdes koptiske bloggaren Alber Saber inför domstol i Kairo. Han greps för två veckor sedan, enligt hans advokat efter att han själv ringt polis när grannar försökte bryta sig in i lägenheten, uppger AP. Enligt uppgifter i egyptisk media anklagas han för att ha lagt ut en länk till Muhammedfilmen på Facebook. Sabers advokater förnekar att han haft något att göra med filmen, men bekräftar att han diskuterat religiösa frågor.
En videoinspelning gjord utanför det hus där Saber bor visar folk som klappar händer, visslar och jublar när polisen griper honom. Före gripandet försökte grannar slå in lägenhetsdörren och ropade att han skulle dö, rapporterar Washington Post.

Sabers mamma Kariman Masih säger att hon är "chockad och skräckslagen".
– Jag kan inte förstå att det här händer till oss och min son. Jag försvarar min son och hans yttrandefrihet. Uppmanade inte revolutionen till frihet? säger hon till AFP.

– Alber har inget att göra med den kränkande filmen, men åtalet är ett sätt att lugna ner den folkliga ilskan, säger hans advokat Ahmed Ezzat till AFP utanför domstolen.
Saber riskerar upp till fem års fängelse om han döms enligt hädelselagen.

I sitt tal till FN:s generalförsamling på onsdagen sade Egyptens president Muhammad Mursi att Egypten sätter en gräns för yttrandefriheten.
– Egypten respekterar yttrandefrihet, men inte en yttrandefrihet som riktar sig mot en specifik religion eller kultur, sade Mursi enligt AP. Mursi uppmanade också FN att överväga ingripanden mot yttranden som kränker religioner.

 

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier