Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Efter sju veckor i isoleringscell – pastor i Kanada får husarrest

Pastorn som talade till deltagare i den kanadensiska lastbilsprotesten har beviljats borgen efter 50 dagar i isoleringscell, men sätts nu i husarrest. Premiärminister Justin Trudeau kritiseras samtidigt i EU-parlamentet för att ha kränkt medborgerliga rättigheter i samband med lastbilskonvojen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 29 mar 2022

Efter sju veckor i isoleringscell har den kanadensiske pastorn Artur Pawlowski nu beviljats borgen. Efter frisläppandet kommer han dock att sättas i strikt husarrest, skriver Lifesite News.

Mellan klockan 19.00 och 07.00 tillåts Pawlowski inte lämna sitt hem, annat än för att närvara vid sina gudstjänster. Han får inte heller delta i några protester eller möten med allmänheten.

Som Världen idag rapporterat har pastorn tidigare nekats borgen med motiveringen att han skulle vara ”en fara för allmänheten”.

Artur Pawlowski arresterades den 8 februari till följd av en predikan för lastbilschaufförer som protesterade mot vaccinpass och restriktioner vid gränsen mot USA. Han anklagas för dåligt uppförande, för medhjälp till ”blockad av livsviktig infrastruktur” och för att bryta mot ett borgensvillkor från en tidigare arrestering.

Enligt provinsen Albertas premiärminister Jason Kenney har Pawlowski även häktats på grund av påstådd uppmaning till våld, men enligt sonen Nathaniel Pawlowski är uttalandet en lögn.

– Han åtalas för att ha utövat sin yttrandefrihet, det fria ordet och för att uttala sig mot din tyranni, sade han under en presskonferens med Kenney.

Anklagelser har framförts om att skjutvapen skulle ha förekommit under lastbilsprotesten i Ottawa. Men Ottawapolisens tillfälliga chef Steve Bell medgav under ett möte i underhusets parlamentariska utskott för allmän säkerhet att inga vapen beslagtagits.

När Kanadas premiärminister Justin Trudeau talade i EU-parlamentet i Bryssel häromdagen nämnde han protesterna och kallade demonstranterna för ”cyniska populister”, skriver Calgary Herald. Efteråt fick han ta emot skarp kritik från två konservativa EU-parlamentariker.

– En premiärminister som öppet beundrar den kinesiska diktaturen, som trampar på grundläggande rättigheter genom att förfölja och kriminalisera sina egna medborgare som terrorister bara för att de vågade stå upp mot hans perverterade demokratisyn, borde inte tillåtas i detta parlament över huvud taget, sade parlamentsledamoten Christine Anderson (Alternativ för Tyskland).

Orden späddes på av den kroatiske ledamoten Mislav Kolakusic:

– Kanada, en gång symbol för den moderna världen, har de senaste månaderna blivit en symbol för kränkningar av medborgerliga rättigheter under din kvasiliberala känga, sade han.

– Vi bevittnade hur du trampade kvinnor med hästar, hur du blockerade ensamstående föräldrars bankkonton så att de inte ens kunde betala för sina barns mediciner och skolgång eller lånen på sina hem. För dig är detta liberala metoder, för många andra är det diktatur.

En video på Twitter med de båda parlamentarikernas tal har fått över en miljon visningar.

Justin Trudeau har tidigare sagt att hårda tag var nödväniga för att få samhället att fungera.

Kanada, en gång symbol för den moderna världen, har de senaste månaderna blivit en symbol för kränkningar av medborgerliga rättigheter.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier