Bevara det goda som anförtrotts dig genom den helige Ande som bor i oss.
2 Timoteusbrevet 1:14

Världen idag

Efter sju veckor i isoleringscell – pastor i Kanada får husarrest

Pastorn som talade till deltagare i den kanadensiska lastbilsprotesten har beviljats borgen efter 50 dagar i isoleringscell, men sätts nu i husarrest. Premiärminister Justin Trudeau kritiseras samtidigt i EU-parlamentet för att ha kränkt medborgerliga rättigheter i samband med lastbilskonvojen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 29 mar 2022

Efter sju veckor i isoleringscell har den kanadensiske pastorn Artur Pawlowski nu beviljats borgen. Efter frisläppandet kommer han dock att sättas i strikt husarrest, skriver Lifesite News.

Mellan klockan 19.00 och 07.00 tillåts Pawlowski inte lämna sitt hem, annat än för att närvara vid sina gudstjänster. Han får inte heller delta i några protester eller möten med allmänheten.

Som Världen idag rapporterat har pastorn tidigare nekats borgen med motiveringen att han skulle vara ”en fara för allmänheten”.

Artur Pawlowski arresterades den 8 februari till följd av en predikan för lastbilschaufförer som protesterade mot vaccinpass och restriktioner vid gränsen mot USA. Han anklagas för dåligt uppförande, för medhjälp till ”blockad av livsviktig infrastruktur” och för att bryta mot ett borgensvillkor från en tidigare arrestering.

Enligt provinsen Albertas premiärminister Jason Kenney har Pawlowski även häktats på grund av påstådd uppmaning till våld, men enligt sonen Nathaniel Pawlowski är uttalandet en lögn.

– Han åtalas för att ha utövat sin yttrandefrihet, det fria ordet och för att uttala sig mot din tyranni, sade han under en presskonferens med Kenney.

Anklagelser har framförts om att skjutvapen skulle ha förekommit under lastbilsprotesten i Ottawa. Men Ottawapolisens tillfälliga chef Steve Bell medgav under ett möte i underhusets parlamentariska utskott för allmän säkerhet att inga vapen beslagtagits.

När Kanadas premiärminister Justin Trudeau talade i EU-parlamentet i Bryssel häromdagen nämnde han protesterna och kallade demonstranterna för ”cyniska populister”, skriver Calgary Herald. Efteråt fick han ta emot skarp kritik från två konservativa EU-parlamentariker.

– En premiärminister som öppet beundrar den kinesiska diktaturen, som trampar på grundläggande rättigheter genom att förfölja och kriminalisera sina egna medborgare som terrorister bara för att de vågade stå upp mot hans perverterade demokratisyn, borde inte tillåtas i detta parlament över huvud taget, sade parlamentsledamoten Christine Anderson (Alternativ för Tyskland).

Orden späddes på av den kroatiske ledamoten Mislav Kolakusic:

– Kanada, en gång symbol för den moderna världen, har de senaste månaderna blivit en symbol för kränkningar av medborgerliga rättigheter under din kvasiliberala känga, sade han.

– Vi bevittnade hur du trampade kvinnor med hästar, hur du blockerade ensamstående föräldrars bankkonton så att de inte ens kunde betala för sina barns mediciner och skolgång eller lånen på sina hem. För dig är detta liberala metoder, för många andra är det diktatur.

En video på Twitter med de båda parlamentarikernas tal har fått över en miljon visningar.

Justin Trudeau har tidigare sagt att hårda tag var nödväniga för att få samhället att fungera.

Kanada, en gång symbol för den moderna världen, har de senaste månaderna blivit en symbol för kränkningar av medborgerliga rättigheter.

Nya frihetsvindar i spåren av Kinas absurt hårda coronapolitik

Ledare Folkliga protester på gator och torg är det vanligaste sättet för medborgarna att nå politisk... onsdag 30/11 00:10

Efter protesterna – Kina lättar på vissa restriktioner

Kina. Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Men polisnärvaron i flera av... tisdag 29/11 18:00

Var kan en jude gå med högburet huvud?

Israelkrönika USA diskuterar i dagarna antisemitism. Diskussionen har pågått länge redan, men efter att rapparen... onsdag 30/11 00:00