Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Efter explosionen: ”Regeringen står handfallen”

Bestörtning, sorg och krav på politiska åtgärder präglar reaktionerna efter explosionen i Göteborg. Det går inte längre att skylla på att någon var ”på fel plats vid fel tillfälle”, menar GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf.

Samtidigt har explosionen blivit en världsnyhet som sätter ljuset på kriminaliteten i Sverige.

Nyheter · Publicerad 13:56, 29 sep 2021

Riksdagens partiledare gick under tisdagen ut i olika forum och meddelade sitt deltagande efter tisdagens våldsamma explosion i Göteborg.

”Sänder mina tankar och böner till de drabbade och deras anhöriga i Göteborg. Oavsett orsak är det här en tragedi”, skrev till exempel KD-ledaren Ebba Busch.

Statsminister Stefan Löfven höll under tisdagen en presskonferens och menade att varje skjutning och sprängning är en för mycket, men att människor ”generellt” bör kunna känna sig trygga.

De orden ger dock inte många debattörer mycket för.

”Att regeringen efter snart två mandatperioder vid makten repeterar att ’gängen ska knäckas’ har förlorat sin trovärdighet”, skriver den borgerliga debattören Susanna Silfverskiöld på Twitter.

”Utvecklingen är ingen naturlag; det hade inte behövt bli så här, det behöver inte fortsätta vara så här”, skriver Alice Teodorescu Måwe, också borgerlig debattör, på Twitter.

Även oppositionen får viss kritik.

”Regeringen står handfallen inför gängvåldet. Men var är högeroppositionens alternativ?”, frågar sig Per Gudmundson på ledarplats i Bulletin.

”Ulf Kristersson borde ställa sig i dammet och röken i Annedal tillsammans med Kristdemokraternas Ebba Busch och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och förklara hur de skulle göra i regering. Ta med Liberalernas Nyamko Sabuni också”, skriver han.

Flera skribenter påpekar att våldet drabbar allt fler i samhället. GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf skriver exempelvis att det inte går att skylla på att någon var ”på fel plats vid fel tillfälle”.

”Den här gången hade 400 personer lagt sig för att sova i sina låsta hem, i sina egna sängar när de ändå hamnade i de kriminellas våld”, skriver han.

Xoncha Nouri, senior analytiker vid Center mot våldsbejakande extremism (CVE), skriver på Twitter:

”Jag vet inte orsaken bakom explosionen idag. Däremot konstaterar jag att sprängningarna i bostadsområden i Sverige – i fredstid – påminner om explosionerna under mina år i krigets Mellanöstern 2011–2015. Effekten på samhället och medborgarna är densamma. Det är illa”.

Explosionen i Göteborg har samtidigt blivit en världsnyhet som rapporterats av internationella nyhetsbyråer och av de stora medierna runt om i såväl Europa som USA, Asien och Australien.

Brittiska BBC konstaterar: ”Sverige har sett en ökning av gängrelaterad brottslighet de senaste åren, med skjutvapen och sprängämnen som används för att lösa konflikter”.

Och hos amerikanska CNN ges informationen: ”Sverige har en av de största mängderna vapenmord i Europa på grund av den stadiga ökningen av våldsaktiviteter från organiserade gäng.”

Utvecklingen är ingen naturlag; det hade inte behövt bli så här, det behöver inte fortsätta vara så här.

Explosionen i Göteborg

• Klockan 04.48 kommer larmet om att en explosion ska ha inträffat på Övre Husargatan i Annedal i Göteborg.

• När räddningstjänsten kom fram visade det sig brinna på flera olika platser. Tre trapphus rökfylldes, liksom garaget och lägenheter.

• Totalt behövde 16 personer sjukhusvård. Fyra personer skadades allvarligt.

• Boende i 140 lägenheter evakuerades efter explosionen.

• Vad som exploderat och exakt var detonationen skett är ännu oklart.

• Polisen utreder händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

• Hittills i år har det inträffat 60 sprängningar i Sverige, vilket är cirka 20 färre än motsvarande period förra året.

TT

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00