Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

De så kallade Abraham-avtalen ger vissa positiva effekter för religionsfriheten. På bilden ses Israels före detta premiärminister Naftali Bennett tala till en grupp affärsmän i Bahrain. Foto: Ilan Ben Zion/AP/TT

Efter Abraham-avtal: Ökad tolerans mot kristna i Gulfstater

I de Gulfstater som tecknat Abraham-avtal med Israel märks tecken på ökad tolerans för religionsfrihet samt en vänligare inställning till kristna människor, uppger Open Doors.

Nyheter · Publicerad 19:00, 20 jan 2023

World Watch List 2022 innehåller mycket mörker i form av kristna som förföljs världen över. En ljusglimt är, enligt Open Doors, händelseutvecklingen i delar av Mellanöstern.

”I flera av Gulfstaterna har steg tagits mot en ökad tolerans. Myndigheterna försöker möta kraven om ökad religiös frihet inom en moderat islamsk ram. Ett tecken på detta är undertecknandet av Abraham-avtalen med Israel”, skriver Open Doors.

Bahrain och Förenade arabemiraten nämns som länder där steg tagits mot ökad tolerans för religionsfrihet.

”Det ökade fokuset på begrepp som ’nationell enhet’ i exempelvis Egypten och ’tolerans’ i Bahrain och Förenade arabemiraten bidrar till en mer vänligt sinnad inställning till kristna. I bland annat dessa länder är hatiska uttalanden mot kristna som tillhör historiska eller landsförvisade befolkningsgrupper inte tillåtna, trots att radikala grupper är verksamma i dessa länder”, skriver organisationen.

Open Doors lägger samtidigt in en brasklapp i form av en påminnelse om att dessa Gulfstater delvis stärkt sina band till Israel i syfte att öka möjligheten att kunna ta del av israelisk säkerhetsteknik.

”Hur tillförlitliga är dessa uppmuntrande tecken och kommer de att vara bestående? Om regimerna använder den till en omfattande övervakning kommer kristna och kyrkor endast att kunna verka inom de ramar som respektive stat fastställer”, skriver Open Doors.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10