Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

De så kallade Abraham-avtalen ger vissa positiva effekter för religionsfriheten. På bilden ses Israels före detta premiärminister Naftali Bennett tala till en grupp affärsmän i Bahrain. Foto: Ilan Ben Zion/AP/TT

Efter Abraham-avtal: Ökad tolerans mot kristna i Gulfstater

I de Gulfstater som tecknat Abraham-avtal med Israel märks tecken på ökad tolerans för religionsfrihet samt en vänligare inställning till kristna människor, uppger Open Doors.

Nyheter · Publicerad 19:00, 20 jan 2023

World Watch List 2022 innehåller mycket mörker i form av kristna som förföljs världen över. En ljusglimt är, enligt Open Doors, händelseutvecklingen i delar av Mellanöstern.

”I flera av Gulfstaterna har steg tagits mot en ökad tolerans. Myndigheterna försöker möta kraven om ökad religiös frihet inom en moderat islamsk ram. Ett tecken på detta är undertecknandet av Abraham-avtalen med Israel”, skriver Open Doors.

Bahrain och Förenade arabemiraten nämns som länder där steg tagits mot ökad tolerans för religionsfrihet.

”Det ökade fokuset på begrepp som ’nationell enhet’ i exempelvis Egypten och ’tolerans’ i Bahrain och Förenade arabemiraten bidrar till en mer vänligt sinnad inställning till kristna. I bland annat dessa länder är hatiska uttalanden mot kristna som tillhör historiska eller landsförvisade befolkningsgrupper inte tillåtna, trots att radikala grupper är verksamma i dessa länder”, skriver organisationen.

Open Doors lägger samtidigt in en brasklapp i form av en påminnelse om att dessa Gulfstater delvis stärkt sina band till Israel i syfte att öka möjligheten att kunna ta del av israelisk säkerhetsteknik.

”Hur tillförlitliga är dessa uppmuntrande tecken och kommer de att vara bestående? Om regimerna använder den till en omfattande övervakning kommer kristna och kyrkor endast att kunna verka inom de ramar som respektive stat fastställer”, skriver Open Doors.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Predikant firade 98-årsdag med fallskärmshopp

USA. Amerikanske predikanten Roy Jernigan valde att fira sin 98-årsdag med att hoppa fallskärm.... söndag 5/2 14:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00