Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Efter abortinslag: ”SVT är en propagandamaskin”

I Aktuellt i tisdags handlade ett inslag om samvetsfrihet i Italien. I en region i landet är det endast en läkare som säger ja till att utföra abort. SVT pratade med läkaren – men lät ingen av läkarna som åberopar samvetsfrihet uttala sig. I studion fick sedan endast en abortförespråkare komma till tals. – Det är en skam för SVT, säger Mats Selander från Människorätt för ofödda.

Nyheter · Publicerad 08:01, 31 mar 2017

”Läkare vägrar aborter” – det var titeln på det inslag om samvetsfrihet som visades i Aktuellt i tisdags. Inslaget handlade om samvetsfrihet i Italien. I fokus stod läkaren Michele Marino, som är den enda läkaren i regionen Molise som utför aborter. Övriga läkare säger av samvetsskäl nej.

Till sorglig musik fick man se hur läkaren kämpade på i sitt arbete. Den sorgliga musiken förbyttes sedan till dramatisk musik under vilken grafik visade att abort är lagligt i Italien, men att 70 procent av läkarna nekar abort.

Längre fram i inslaget visade grafik hur stor andel av gynekologerna som ”samvetsvägrar” i olika regioner i landet. Siffrorna i de utvalda regionerna gick från 63,6 procent till Molises 93,3 procent.

– Det är nog sällan en fråga om tro. I första hand tror jag att det handlar om bekvämlighet. Erfarenheten visar att läkare som utför aborter knappast gör karriär, sa Michele Marino angående orsaken till siffrorna.

Ingen av de 93,3 procenten läkare som säger nej till abort fick uttala sig.

Inslaget efterföljdes av att studiosamtal. Den enda som fick uttala sig där var Kristina Gemzell Danielsson – abortförespråkande professor i gynekologi.

– Det räcker inte att abort är lagligt. Det måste också accepteras och vara en del av sjukvården, sa hon.

Kristina Gemzell Danielsson menade att aborträtten är utsatt i både Italien, Europa och världen, inte minst efter att USA:s president Donald Trump dragit in abortbiståndet.

Hon berättade därefter att hon och hennes forskargrupp har utvecklat en medicinsk abort som gör att kvinnor runt om i världen kan utföra aborten själva hemma, och få rådgivning av en läkare via en hemsida – en metod som, enligt Gemzell, är ett alternativ för kvinnor som bor i länder där de saknar tillgång till abort.

– Det här låter ju otroligt spännande, sa programledaren Cecilia Gralde.

Kristina Gemzell Danielsson fick avslutningsvis en fråga om hur utbredd samvetsfriheten är i Sverige.

– Jag är stolt över Sverige, men att vi har en så pass bra abortvård i gör att vi blir en måltavla för krafter utifrån som försöker komma åt oss, sa hon.

Inslaget är nu anmält till granskningsnämnden. Anmälaren menar att läkaren i programmet "hyllas" och tycker att det var fel att endast en sida fick komma till tals i studion.

Mats Selander är ordförande för pro-life-organisationen Människorätt för ofödda.

– Ännu en gång en sådan här förvriden rapportering, säger han om tisdagens inslag.

– Om det nu är så få läkare som vill utföra aborter – då kanske man ska lyssna till dem? Man brukar ju ta hänsyn till vad experterna säger, i alla fall när det gäller andra frågor, säger han.

Han menar att det inte bara handlar om hur medierna vinklar något, utan att det är en demokratifråga.

– När så många tycker att något är fel, då är det kanske i sin ordning att förbjuda det?

Mats Selander tycker att debatten är paradoxal. Den minoritet som vill slippa utföra aborter i Sverige kritiseras – men den minoritet som vill utföra aborter i Italien lyfts fram.

– Man har dubbla måttstockar. Det är en skam för public service, säger han.

Han tycker att det är acceptabelt om uttalat politiska medier, som DN, har en partisk rapportering, men menar att public service inte ska ge efter för vad den sekulära majoriteten tycker.

– Public service har väldigt höga krav på sig – klarar man inte att leva upp till dem ska man lägga ner verksamheten. I praktiken har SVT blivit en propagandamaskin, säger han.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, håller inte med om att inslaget var vinklat till abortförespråkarnas fördel.

– Jag har stor respekt för den som tycker att det var vinklat, men jag tycker inte att det var det, säger han.

Han menar att man får titta på hela SVT:s bevakning och tar som exempel ett inslag från förra veckans Aktuellt, där en norsk läkare med samvetsfrihet fick uttala sig.

– Jag tycker vi belyser frågan ur olika aspekter. I det här inslaget så gjorde vi ett reportage om en läkare som är den enda i sitt område som utför aborter, säger han.

Tyckte ni inte att det var relevant att prata med någon av de läkare som sa nej till abort och höra hur de tänkte?

– Nej, inte i det här fallet.

Ulf Johansson tycker heller inte att det behövdes någon samvetsförsvarare i studion.

Hur går det ihop med public service krav på opartiskhet?

– Jag tycker att det rimmar med SVT:s krav på opartiskhet. Den som inte håller med kan anmäla inslaget till granskningsnämnden.

Mats Selander köper inte Ulf Johanssons argument om att SVT visar en annan synvinkel i andra inslag.

– Så fort den abortkritiska rösten hörs så finns det motröster. När den abortliberala rösten hörs så är det sällan som kritiker får komma till tals. Om låt säga ”Ja till livet” fick ett helt inslag utan någon motröst så skulle det bli en våg av kritik. Hade det hänt så hade vi märkt det, så jag vågar säga att det aldrig har hänt.

Inslaget i tisdagens Aktuellt är en del av en serie som produceras av SVT:s "Friktion"-redaktion. Serien riktar sig främst till 20–40-åringar och beskriver abort ur olika synvinklar.

På SVT Play finns det i nuläget nio korta avsnitt i serien. I åtta av dem är det olika abortförespråkare som får uttala sig. I ett av dem är det abortmotståndare som får uttala sig. Den första frågan som abortmotståndarna får är: "Ser ni några problem som kan uppstå för kvinnor om abort skulle förbjudas helt?"

– Det blir löjligt att kalla public service opartiskt. Det är så uppenbart att de driver en linje. De skäms inte ens för att vara partiska här, säger Mats Selander.

Serien kallas "Slaget om underlivet", något som Mats Selander är kritisk till.

– Det finns ju ingen abortmotståndare som skulle hävda att kvinnan inte har rätt till sitt underliv.

Han föreslår att programmet skulle heta "Slaget om människovärdet", men påpekar att det kan vara svårt att hitta en term som gör rättvisa åt båda sidor.

– Det är svårt att vara opartisk i den här frågan. Men public service har tagit på sig uppdraget att vara det – då får man försöka. Men här försöker de inte ens.

Världen idag har försökt komma i kontakt med redaktören för Friktion, men har i skrivande stund inte kunnat nå honom.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier