Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

EFS på plats i Irak: Hjälper i spåren av IS

I dagarna drar Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, i gång sin nya kampanj Ninevehjälpen. Förhoppningen är att före årsslutet få in minst få 1,5 miljoner kronor till ett projekt som låter flyktingbarn i norra Irak delta i fritidsverksamhet.

Nyheter · Publicerad 11:52, 27 sep 2017

Arbetet utförs av en lokal kristen organisation, Capni, med säte i Dohuk inom gränsen för det kurdiska självstyret i norra Irak, KRG.

– Vi har samarbetat de senaste två och ett halv åren, framför allt med verksamhet för barn, berättar Erik Johansson, internationell sekreterare för EFS.

– Det vi stödjer just nu är något Capni valt att kalla "Child friendly spaces", ett slags fritidsverksamhet som barn från flyktingläger kan delta i några timmar om dagen.

Hos Capni kan barnen få hjälp med att göra sina läxor, men får också sjunga och leka. De barn som är kristna har också fått ta del av kristendomsundervisning.

– Någon sådan undervisning får de inte i skolan, och de har ju ryckts upp ur sina församlingssammanhang, säger Erik Johansson.

– Men framför allt får de vara barn i några timmar. De bor inträngda i tält eller baracker på ett fält med tusentals andra, och många har trauman med sig från flykten. Att i det läget få delta i en verksamhet med utbildade pedagoger betyder mycket för barnen.

På sikt är det inte omöjligt att EFS vill hjälpa till i andra projekt som drivs av Capni, och som är direkt kopplade till återuppbyggnaden av människors bostäder i samhällena på Nineveslätten. Ett annat möjligt projekt handlar om utbildning för vuxna och barn om barns rättigheter.

Erik Johansson har varit i norra Irak flera gånger de senaste åren och har upplevt hur stämningen bland flyktingarna växlat.

– Senhösten 2014, alldeles efter det att Mosul intagits, fanns det ganska mycket hoppfullhet trots allt. "Bara Mosul återtagits blir allt som vanligt igen", sa många, berättar han.

– Sedan gick det ett år, och ett till. I våras var det ytterst få som hade hopp om att flytta tillbaka. Och när Nineveslätten befriats i juli fanns inte mycket entusiasm. "Vad kommer nu", undrar människor. En sak är att köra i väg militära styrkor, en annan att ändra på mentaliteten bland människor i Mosul, som från brjan var välvilligt inställda till ISIS.

Många syrianer, assyrier och kaldéer har ändå börjat att flytta tillbaka till samhällena på Nineveslätten, även om strömmen tillbaka till just Mosul är minst sagt gles.

– Jag har inte träffat någon kristen som vill flytta tillbaka dit, säger Erik Johansson.

Han berättar om den sorg som fyllde honom när han i somras gick in i kyrka som vandaliserats svårt av IS.

– Man hade uppenbarligen sått och övat prickskytte mot altaret och korset, och skrivit islamistiska slagord på väggarna. Där fanns en stor målning av Jesus som den gode herden, och där hade man siktat på att förstöra just ansiktet. Det fanns ju inget värde i att göra det, bara en önskan om att förnedra och förstöra.

Trots djupt rotad rädsla och misstro längtar många syrianer, assyrier, kaldéer och jazidier efter att återvända till sina hemtrakter. Erik Johansson tror att det behövs säkerhetsgarantier för att processen ska ta fart på allvar.

– Det handlar om att det internationella samfundet måste pressa både centralregeringen i Irak och kurderna att låta de etniska och religiösa minoriteterna få leva i fred och styra sig själva.

Just nu finns risken för att gränserna kring det kurdiska självstyret KRG befästs än hårdare, vilket också skulle påverka arbetet för biståndsorganisationer som Capni.

– Capnis huvudkontor ligger i Duhok och frågan är om de kommer att kunna verka utanför det området framöver. Men även om de läger vi stöttar finns både inom och utanför KRG:s officiella gränser, så kommer vi fortsätta samarbetet med Capni.

Sverige och andra länder, måste pressa både centralregeringen i Irak och kurderna att låta de etniska och religiösa minoriteterna få leva i fred och styra sig själva.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...