Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Daniel Norburg avskiljs till tjänsten som ny missionsdirektor för Evangeliska frikyrkan. Här omsluts han i förbön av Claes-Göran Åberg, EFKs styrelseordförande, avgående missionsdirektorn Anders Blåberg, Linalie Karlsson, rekryteringsgruppen och styrelsemedlem och Cahtrine Nygren från EFKs församlingsprogram Foto: Emmanuel Ingelsten

EFK blickar mot framtiden

Församling i en otrogen tid var temat för Evangeliska Frikyrkans kongress under helgen. En kongress som blickade mot framtiden.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 maj 2014

När Evangeliska Frikyrkan, EFK, höll sin kongress under helgen stod framtiden i fokus. Och EFK:s kommunikationschef, Staffan Jenemark, är mycket nöjd med kongressen:
– Det var mycket bra stämning, många goda samtal och mycket fokus på framtiden, säger han till Världen Idag.
Under kongressen valde man också en ny missionsdirector, Daniel Norburg. Daniel Norburg kommer närmast från en föreståndartjänst i Immanuelskyrkan i Malmö, men har nu med stort stöd gått in som Missionsdirektor för EFK.
– Det känns fantastiskt att få det här förtroendet. Det var härligt att få känna det fulla stödet i samband med valet, säger Daniel Norburg till Världen Idag.
Han fortsätter:
– Det har varit några månader av samtal och funderingar, så som det måste vara. Och det är klart jag var lite spänd på hur det skulle bli. Om man ska gå in i en så här utmanande och stor uppgift behöver man fullt stöd och det fick vi vara med om nu. Jag går in i den här nya uppgiften med ett stort stöd och många nya, duktiga medarbetare.

På kongressen beslutade man också att tillsätta en framtidsgrupp.
– Ett antal personer har redan i helgen börjat arbeta med att genomlysa vår organisation, hur vi arbetar och vad vi kan uppnå. Det som just nu är viktigast är Vision 2020, förklarar Daniel Norburg.
– Vi har satt upp ett antal mål i vår vision och ramtidsgruppen har fått ett stort och genomgripande uppdrag att under resten av året arbeta med detta, säger han.
Vision 2020 handlar mycket om att möta de utmaningar EFK och hela kristenheten står inför, i en tid då hela generationer unga växer upp utan få höra evangeliet. Men man har också satt upp tydliga numerära mål:
– Vi har till exempel som mål att antalet dop ska överstiga1000 per år. Ett annat mål är att plantera 75 nya församlingar, ett tredje att 75 av våra församlingar ska få en tillväxt på över 10 procent, säger Daniel Norburg.
Han poängterar också vikten av ekumenik:
– Vi tror på det vi är och på vår identitet men kommer att behövas en gemensam rörelse med olika samfund och kyrkor i detta. Vi tror på en ekumenik som leder framåt. Vi vill stå tillsammans med alla andra goda rörelser och samfund.

EFK:s styrelseordförande Claes-Göran Åberg är mycket nöjd med kongressen och med valet av Daniel Norburg.
– Det har varit väldigt positivt. Det var också en god uppslutning kring valet av missionsdirector, och det kändes som ett väldigt gott avstamp med en ansats till att vilja gå vidare.
Liksom Daniel Norburg poängterar Claes-Göran Åberg vikten av att möta framtiden.
– Vi har haft många samtalsgrupper där vi låtit kongressdeltagarna komma till tals, och vi har diskuterat både vår historia, vår nutid och vår framtid. Mycket har handlat om efterföljelse, socialt engagemang och mångfald. Slutsatserna av samtalen har vi samlat till vissa punkter som framtidsgruppen kommer att arbeta med under året. Tanken är att de ska komma fram till konstruktiva förslag innan årets slut, avslutar Claes-Göran Åberg.

Bitte Assarmo
redaktionen@varldenidag.se

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...