Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Per Eckerdal. Foto: Svenska kyrkan

Eckerdal: Viktigt att kyrkan ger sitt stöd

När Världen idag når biskop Per Eckerdal vill han tona ner kritiken och menar att hans medverkan inte handlar om att ge legitimitet åt allt som sker under festivalen. I stället tycker han debatten i stiftsfullmäktige ger uttryck för "ett respektfullt samtal".

Nyheter · Publicerad 00:00, 31 maj 2013

Per Eckerdal säger till Världen idag att hans medverkan i paraden inte är att betrakta som något märkligt.
– Jag har varit tydlig i min inställning till personer med en annan sexuell orientering, mitt ställningstagande går många år tillbaka. Det är viktigt att offentligt ge kyrkans stöd till människor som har en annorlunda sexuell orientering än majoriteten och som väldigt lång tid fått leva i det dolda och i förljugenhet därför att de inte accepterats.

Han säger att han har svårt att förstå argument om att han med sin medverkan legitimerar allt som pågår under festivalen.
– Det är tydligt vad jag ställer mig bakom, och vad stiftet och Svenska kyrkan ställer sig bakom i den delen där vi medverkar. I många sammanhang finns sådant som man stödjer, och annat som man är mer tveksam till eller till och med förkastar.

Kritiken gäller också att du genom att delta agerar splittrande och fördjupar den klyfta som finns i stiftet mellan de som har olika syn i äktenskapsfrågan, vad tänker du om det?
– Min inställning är att man ska vara rak, ärlig och tydlig med vad man står för. Splittring handlar mer om hur man bemöter varandra, debatten i stiftsfullmäktige var ett uttryck för ett respektfullt samtal. Det är är viktigt att man kan ge och ta synpunkter.  Jag kan inte se att detta leder till splittring, däremot kan man konstatera att vi kristna ser lite olika på den här frågan.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kristna i Dalsland sprider hopp med Jesuskampanj

Mellerud. Kampanjen ”Jesus till Dalsland” är inne på det tredje av sex planerade år. Just nu är Mellerud i... söndag 20/9 11:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...