Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

KD:s partiledare Ebba Busch, riksdagsledamoten Magnus Jacobsson och Bränsleupprorets Peder Blohm Bokenhielm samtalade om de allt högre bränslepriserna i Sverige. Foto: Ebba Gustavsson

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir lägre. I tisdags samtalade partiledaren Ebba Busch med företrädare för folkrörelsen Bränsleupproret.

– Det blev ett produktivt möte, säger Peder Blohm Bokenhielm, ordförande i Bränsleupproret, till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 09:00, 27 jan 2022

Reduktionsplikten, som är ett krav på att en viss andel biobränsle måste blandas i bensin och diesel, är för diesel i dag drygt 30 procent. Eftersom biobränslet är dyrare än dieseln och bensin är det en orsak till de höga bränslepriserna. För några dagar sedan meddelade Kristdemokraterna att de vill sänka denna andel för diesel till 14 procent.

– Vi har en fullkomligt ohållbar situation. Det är så många människor som drabbas av höga priser vid pump, sade partiledaren Ebba Busch.

Facebooksidan Bränsleupproret (tidigare Bensinupproret) har i skrivande stund drygt 584 000 medlemmar. Under mötet med Ebba Busch samt riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (KD) fick Peder Blohm Bokenhielm tillfälle att ställa folkrörelsens frågor.

Peder Blohm Bokenhielm säger att det blev ett produktivt möte och han är ”mer än nöjd”.

De kristdemokratiska politikerna svarade bland annat på varför de föreslår just 14 procent reduktionsplikt på diesel.

– Jag fick svaret att KD vill känna att andra partier kan följa med, vilket blivit svårare om man hade gått ännu längre i sitt förslag om sänkt reduktionsplikt för diesel, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Enligt Blohm Bokenhielm finns det en politisk vilja att driva frågan vidare.

– Företrädare från olika partier är villiga att samtala med oss, säger han.

Bränsleupproret vill verka för rättvisa bränsleskatter tills samhället erbjuder hållbara drivmedel till kostnader som gör att alla kan leva och bo där de vill. Peder Blohm Bokenhielm anser det vara orimligt att Sverige ska fortsätta ha den högsta reduktionsplikten i EU.

– I Tyskland finns tio gånger fler bilar jämfört med i Sverige. Om vi har 6 eller 14 procents reduktionsplikt är helt oväsentligt, det påverkar inte [klimatet] mycket.

Magnus Jacobsson instämmer i att det blev ett bra möte.

– Vi hade ett bra samtal. Sedan vet vi att bränsleupproret vill gå ännu längre än vi i vårt förslag, det har vi stor respekt för, säger han till Världen idag.

Inom KD menar man att något måste göras åt de skenande kostnader som drabbar människor runt om i landet.

– Många människor är beroende av bilen, vi inom politiken kan inte låtsas att det inte är så, säger Magnus Jacobsson.

Jacobsson lyfter även fram andra problem som kan uppstå på grund av hög reduktionsplikt.

– Det existerar inte så mycket biobränsle inom Sverige och då behöver vi importera. Även Världsnaturfonden WWF visar att det kan bli svårt att få fram så stora mängder biobränsle utan import från länder som har sämre miljökrav än i Sverige.

Många människor är beroende av bilen, vi inom politiken kan inte låtsas att det inte är så.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10