Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

KD:s partiledare Ebba Busch, riksdagsledamoten Magnus Jacobsson och Bränsleupprorets Peder Blohm Bokenhielm samtalade om de allt högre bränslepriserna i Sverige. Foto: Ebba Gustavsson

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir lägre. I tisdags samtalade partiledaren Ebba Busch med företrädare för folkrörelsen Bränsleupproret.

– Det blev ett produktivt möte, säger Peder Blohm Bokenhielm, ordförande i Bränsleupproret, till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 09:00, 27 jan 2022

Reduktionsplikten, som är ett krav på att en viss andel biobränsle måste blandas i bensin och diesel, är för diesel i dag drygt 30 procent. Eftersom biobränslet är dyrare än dieseln och bensin är det en orsak till de höga bränslepriserna. För några dagar sedan meddelade Kristdemokraterna att de vill sänka denna andel för diesel till 14 procent.

– Vi har en fullkomligt ohållbar situation. Det är så många människor som drabbas av höga priser vid pump, sade partiledaren Ebba Busch.

Facebooksidan Bränsleupproret (tidigare Bensinupproret) har i skrivande stund drygt 584 000 medlemmar. Under mötet med Ebba Busch samt riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (KD) fick Peder Blohm Bokenhielm tillfälle att ställa folkrörelsens frågor.

Peder Blohm Bokenhielm säger att det blev ett produktivt möte och han är ”mer än nöjd”.

De kristdemokratiska politikerna svarade bland annat på varför de föreslår just 14 procent reduktionsplikt på diesel.

– Jag fick svaret att KD vill känna att andra partier kan följa med, vilket blivit svårare om man hade gått ännu längre i sitt förslag om sänkt reduktionsplikt för diesel, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Enligt Blohm Bokenhielm finns det en politisk vilja att driva frågan vidare.

– Företrädare från olika partier är villiga att samtala med oss, säger han.

Bränsleupproret vill verka för rättvisa bränsleskatter tills samhället erbjuder hållbara drivmedel till kostnader som gör att alla kan leva och bo där de vill. Peder Blohm Bokenhielm anser det vara orimligt att Sverige ska fortsätta ha den högsta reduktionsplikten i EU.

– I Tyskland finns tio gånger fler bilar jämfört med i Sverige. Om vi har 6 eller 14 procents reduktionsplikt är helt oväsentligt, det påverkar inte [klimatet] mycket.

Magnus Jacobsson instämmer i att det blev ett bra möte.

– Vi hade ett bra samtal. Sedan vet vi att bränsleupproret vill gå ännu längre än vi i vårt förslag, det har vi stor respekt för, säger han till Världen idag.

Inom KD menar man att något måste göras åt de skenande kostnader som drabbar människor runt om i landet.

– Många människor är beroende av bilen, vi inom politiken kan inte låtsas att det inte är så, säger Magnus Jacobsson.

Jacobsson lyfter även fram andra problem som kan uppstå på grund av hög reduktionsplikt.

– Det existerar inte så mycket biobränsle inom Sverige och då behöver vi importera. Även Världsnaturfonden WWF visar att det kan bli svårt att få fram så stora mängder biobränsle utan import från länder som har sämre miljökrav än i Sverige.

Många människor är beroende av bilen, vi inom politiken kan inte låtsas att det inte är så.

Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten

Ledare Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt … tisdag 17/5 00:10

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Covid-19. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har... tisdag 17/5 13:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Kristen student blev brutalt mördad

Nigeria. En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som... tisdag 17/5 10:00

Senaste nytt

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier