Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Uppsala Domkyrka. Foto: Bertil Ericson / TT

Dubbla granskningar av Svenska kyrkan

Både Sveriges radio och Aftonbladet granskar nu Svenska kyrkan och har kommit med avslöjanden om hur pengar använts till resor och hotellvistelser för miljoner.

Nyheter · Publicerad 12:07, 31 maj 2016

Politiker och tjänstemän i Svenska kyrkans församlingar gör utlandsresor för stora pengar och det motiveras bland annat med att man utomlands ska "bygga relationer" och skriva instruktioner för sin egen verksamhet, rapporterar Sveriges radio.

Till exempel reste tio politiker och åttio tjänstemän från Botkyrka församling till Istanbul på konferensresa 2010. Sammanlagd kostnad: 997 000 kronor. Syftet var bland annat att "öka förståelsen för samhället i Botkyrka" och "skriva församlingsinstruktioner", rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

2012 reste samma församling, 70 personer totalt, till Sarajevo. Nu stannade kostnaden på 772 000 kronor. Resan motiverades med att man skulle "bevara helheten och gemenskapen i vår församling som är i tider av neddragningar".

Måste det ske utomlands? undrar Ekots reporter.

– Vi tyckte det i kyrkorådet. Där var vi överens, säger Anna-Maria Carlsson, rådets moderata ordförande.

När 99 personer från Huddinge pastorat 2014 reste på en femdagars konferensresa till Malta landade räkningen på 796 000 kronor — dubbelt så mycket som samma församling fick in via kollekten under hela året. Resans syfte var bland annat att politiker och anställda skulle få möjlighet att träffa församlingens då nyutnämnde kyrkoherde.

Drygt sex miljoner svenskar betalar via skattsedeln för sitt medlemskap i Svenska kyrkan. Att vissa församlingar reser och dricker för kyrkans pengar är "rena rövarfasonerna" enligt Christer Siwertsson, moderat kyrkopolitiker i Östersund.

– De gör våld på det kristna budskapet och kyrkan.

Även Aftonbladet har satt Svenska kyrkan under lupp och granskat verksamheten inom Svenska kyrkan i utlandet. Granskningen visar att höga andliga ledare inom Svenska kyrkan i utlandet har gjort privata utlandsresor och bott på lyxiga hotell för kyrkans pengar.

Högsta chefen för verksamheten, Anders Bergkvist, lät kyrkan betala för en privat semester till San Fransisco. Och biskop Sven-Bernhard Fast fick pengar från kyrkan för att bekosta en vistelse på fyrstjärnigt hotell i Australien.

Svenska kyrkan i utlandet får bidrag på närmare 193 miljoner kronor per år från kollekter, gåvor och medlemsavgifter, skriver Aftonbladet.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00