Världen idag berättade i onsdagstidningen att Ulf Kristerssons nya regering innehåller flera kristna ministrar. Elisabeth Svantesson (M), som blir finansminister, har varit informationssekreterare för Ja till livet samt aktiv i församlingarna Livets Ord och Kristet Center Örebro; KD-ledaren Ebba Busch, som blir energi- och näringsminister samt vice statsminister, har sagt att hennes tro är ”avgörande”; och Acko Ankarberg (KD), som blir sjukvårdsminister, har berättat om sitt deltagande i Alliansförsamlingen i Jönköping.
Därtill har Andreas Carlsson, som blir infrastruktur- och bostadsminister, och Jakob Forssmed, som blir socialminister, gett uttryck för kristen tro. Till tidningen Dagen har han bland annat sagt att han möter Gud i nattvarden samt att ”förlåtelse” är svenskans vackraste ord.
I övrigt är det en salig blandning personer i Ulf Kristerssons lag.
Nya klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari, 26 år, är Sveriges genom tiderna yngsta minister. Romina Pourmokhtari har tidigare varit ordförande i Luf (Liberala ungdomsförbundet) och varit öppen motståndare till samarbete med SD. Under L:s senaste landsmöte motsatte sig Pourmokhtari inskränkt anhöriginvandring, visitationszoner och anonyma vittnen. Nu är hon statsråd i en regering som ska genomföra den politik hon tidigare varit så kritisk mot.
För bara en tid sedan stod det på Pourmokhtaris Twitterkonto att hon kämpar mot ”rassar, sossar och patriarkatet”. Nyligen har dessa formuleringar bytts ut mot ”Sveriges klimat- och miljöminister. Tror på AIK och friheten”.
– Jag har smalnat av min bio [presentation red anm] men det är självklart så att mina åsikter är precis samma som de varit innan, säger Romina Pourmokhtari till SVT.
Sommaren 2019 undertecknade Romina Pourmokhtari en debattartikel i Aftonbladet som förespråkade legalisering av droger i syfte att minska våldet.
”I praktiken har kriminella gäng fått monopol på att sälja droger, och därför tvingas människor som vill bruka narkotika att finansiera våld för att få tag på den”, skrev Pourmokhtari.
Resonemanget ratades dock av bland annat Svenska narkotikapolisföreningen och går stick i stäv med bland annat KD:s narkotikapolitik.
Nya skolministern Lotta Edholm (L) har tidigare varit skolborgarråd i Stockholm och kommer direkt från ett styrelseuppdrag i börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen.
– Nu avgår jag givetvis med omedelbar verkan från det uppdraget, säger Edholm till SVT.
Lotta Edholm äger även aktier i koncernen. Vid börsens öppnande på tisdagen var de värda drygt 93 000 kronor, en siffra som steg till närmare 105 000 kronor efter nyheten om de nya ministrarna. Edholm uttrycker till SVT sin förhoppning om att väljarna ska lita på att hon inte har en fot i friskolebranschen samt att hon avser att sälja aktierna.
Civilminister Erik Slottner (KD) har varit en av Ebba Busch nära medarbetare. 2011 berättade Världen idag att Slottner var en av initiativtagarna till att KD för första gången deltog som utställare på pridefestivalen, en händelse som mötte stark intern kritik. Erik Slottner och partiledaren Ebba Busch sågs gå sida vid sida under årets prideparad.
Även KD-ministern Acko Ankarberg Johansson har gått sida med sida med Busch i prideparaden.
När medierna nu granskar de nya ministrarna är det dock andra saker än pride som står i fokus. Nyligen har det framkommit att såväl Ebba Busch (KD) som socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under de senaste åren vid tre tillfällen vardera har registrerats hos Kronofogden med anledning av att fordringsägare begärt hjälp med att få betalt. Samtliga dessa skulder löstes direkt mellan parterna och gick därför inte vidare till indrivning, uppger Ekot.