Bakgrunden till målet är att E Jean Carroll anklagar Trump för att ha våldtagit henne i ett omklädningsrum i ett varuhus 1995 eller 1996. Trump har återkommande kallat anklagelserna för lögner och menat att rättegången är en häxjakt mot honom.
”Tror någon att jag skulle ta en då nästan 60-årig kvinna som jag inte kände, från entrén i ett varuhus med många människor (och jag som är lätt att känna igen, för att uttrycka det milt!), in i ett litet omklädningsrum? Skrek hon inte? Fanns det inga vittnen? Ingen som såg det här?” har Trump exempelvis skrivit på sin sociala medie-plattform Truth social, enligt DN.
Enligt Carroll ska Trump ha bett henne om råd gällande köp av underkläder till en annan kvinna, varpå de skulle ha skämtat om vem av dem som skulle prova underkläderna, uppger DN. Därefter ska de ha gått till provhytten tillsammans.
Juryn anser att Carroll inte kunnat bevisa att Trump våldtog henne, men att hon bevisat att han begick sexuellt övergrepp. Juryn har även funnit Trump skyldig till förtal, efter att ha påstått att hennes utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.
Ribban för vad juryn har haft att ta ställning till i det civilrättsliga målet är lägre än i ett brottmål, där ”bortom allt rimligt tvivel” gäller för att någon ska fällas.
Här har juryn i stället haft som uppgift att avgöra åt vilket håll bevisen lutar, om juryn anser att det är troligt eller inte troligt att anklagelserna mot Trump stämmer.
Trump, som vägrade att närvara fysiskt vid rättegången, döms till att betala Carroll ett mångmiljonbelopp i skadestånd.
Juryn, som bestod av sex män och tre kvinnor, var anonym – till och med för domaren.