Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Justitieminister Ayelet Shaked (översta raden) var nöjd med beslutet, som hon menar förhindrar smärtsamma tvångsevakueringar av bosättare. Foto: Jim Hollander / AP / TT

Domslut om bosättning kan få stora konsekvenser

Nyheter · Publicerad 00:10, 5 sep 2018

I tisdags skapade domare i Jerusalems distriktsrätt, Arnon Darel, historia när han dömde till favör för judiska bosättares krav på att legalisera bosättningen Mitzpe Kramim, trots att delar av den är byggd på land som ägs av palestinska araber. Orsaken till den kontroversiella domen var att den israeliska militären, som 1999 hänvisade bosättarna till det aktuella området, var övertygade om att marken var statsägd.

Darel använde principen om ”marknadsreglering”, som säger att ett avtal som ingåtts i god tro mellan myndigheter och privatpersoner ska vara giltig, även om det i efterhand visar sig att den innehållit felaktigheter. Det var först tolv år efter etableringen av bosättningen som de palestinsk-arabiska ägarna förde fram sina krav på äganderätt inför Israels högsta domstol.

På vänsterhåll i Israel var man rasande över domstolsbeslutet. Organisationen ”Fred nu” (Shalom Achshav) menade att det var ”absurt att tillämpa ’god tro’ på bosättare av en illegal utpost om husen byggts olovligt och utan tillåtelse på privat palestinsk mark”. Fred nu hoppades att saken skulle tas vidare till högsta domstolen och annulleras där.

Talia Sasson, som under 2005 stod bakom en regeringsrapport som deklarerade bosättningar som olagliga, sade lakoniskt att ”även domare kan göra fel”.

Talesman för organisationen Regavim, Avraham Benjamin, menade däremot att domslutet kunde bana väg för att legalisera flera tusen hem som byggts av bosättare i Judeen och Samarien. Justitieminister Ayelet Shaked var också nöjd med beslutet, som hon menade skulle förhindra smärtsamma tvångsevakueringar av bosättare.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...