Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Domenics föräldrar i tingsrätten

Christer och Annie Johansson gjorde förra veckan ett nytt försök att få tillbaka sin i dag 13-årige son Domenic, som omhändertogs av socialtjänsten sommaren 2009.

Nyheter · Publicerad 00:00, 1 apr 2015

Tingsrätten i Visby behandlade på torsdagen och fredagen föräldrarnas ansökan om att återfå vårdnaden om sin son, som de inte fått träffa sedan hösten 2010.
– Det kändes mer positivt än på länge, även om vårdnadshavaren gjorde klart att hon varken är intresserad av att ta reda på vilka vi är i dag och vad vi har för möjligheter, säger Christer Johansson efter torsdagens förhandling.

– Men vi kommer att få visa både filminspelningar och bilder på Domenic, och spela upp ljud från ett sammanfattningsmöte som jag hade med socialtjänsten 2013. Det är som att rättsväsendet denna gång verkligen vill ha reda på allt som hänt.

Domenic Johansson tvångsomhändertogs under dramatiska former den 26 juni 2009, när familjen just satt sig på ett flygplan och var på väg att emigrera till Indien.

Den gotländska socialtjänsten motiverade ingripandet, som skedde enligt lagen om vård av unga (LVU), med att sjuåringen inte gått i skola under det föregående läsåret och antogs vara socialt isolerad. Dessutom var hans tandhälsa inte perfekt.

Några övergrepp eller svåra missförhållanden fanns det aldrig några misstankar om, och enligt vittnesmål i rätten från nära släktingar var relationen mellan son och föräldrar mycket god.

Domenic bor sedan 2009 i ett familjehem på Gotland, och fick hösten 2010 kontaktförbud med sina föräldrar, sedan hans far olovligt tagit med sig honom hem under ett umgängestillfälle. Ett år tidigare hade kammarrätten beslutat att LVU-beslutet skulle stå kvar, eftersom föräldrarna visserligen godkände hela vårdplaneringen för sin son, men ville ha tillbaka honom hem.

I december 2012 godkände Svea hovrätt en begäran från socialtjänsten att flytta över den juridiska vårdnaden av pojken till en advokat, bland annat för att hindra föräldrarna från att ha insyn i vården.

Enligt ett yttrande till tingsrätten från den nuvarande vårdnadshavaren vill Domenic Johansson, som på senare år inte haft någon kontakt med sin släkt, bo kvar i familjehemmet och "för närvarande" inte ha kontakt med sina föräldrar.

Ruby Harrold-Claesson, som företräder föräldrarna i rättstvisten, säger att det är den juridiska vårdnadshavarens uppgift att se till att ett barn i denna situation har kontakt med sin biologiska familj och släkt.

– Det här målet är ovanligt på så sätt att jag aldrig hört talas om att föräldrar stämt en vårdnadshavare för att få tillbaka vårdnaden av ett barn, säger hon, och berättar att stämningen skedde på inrådan av Europadomstolen, som föräldrarna försökt förmå att ta upp deras fall.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Hyllningarna kom nämligen till slut, när sanningen segrade.

Samhällskrönika Fler och fler över hela världen, inklusive inuti Kina, lär nog komma att ställa frågor om vad det... tisdag 7/4 00:00

Systemet hänger ihop – men en dag ska det dömas

Ledare Skakningarna i coronapandemins spår fortsätter. Inte minst är det våra jobb och vår försörjning som... tisdag 7/4 00:00

Mediaprofil misstror Skolverket

Värdestrid. PJ Anders Linder, chefredaktör för samhällsmagasinet Axess, var en av dem som reagerade när... lördag 4/4 13:50

Kyrkan kan inte försvara den fria aborten

Ledare Grunden för den kristna inställningen i abortfrågan är den skapelsesyn och människosyn som... lördag 4/4 00:00