Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Domenics föräldrar i tingsrätten

Christer och Annie Johansson gjorde förra veckan ett nytt försök att få tillbaka sin i dag 13-årige son Domenic, som omhändertogs av socialtjänsten sommaren 2009.

Nyheter · Publicerad 00:00, 1 apr 2015

Tingsrätten i Visby behandlade på torsdagen och fredagen föräldrarnas ansökan om att återfå vårdnaden om sin son, som de inte fått träffa sedan hösten 2010.
– Det kändes mer positivt än på länge, även om vårdnadshavaren gjorde klart att hon varken är intresserad av att ta reda på vilka vi är i dag och vad vi har för möjligheter, säger Christer Johansson efter torsdagens förhandling.

– Men vi kommer att få visa både filminspelningar och bilder på Domenic, och spela upp ljud från ett sammanfattningsmöte som jag hade med socialtjänsten 2013. Det är som att rättsväsendet denna gång verkligen vill ha reda på allt som hänt.

Domenic Johansson tvångsomhändertogs under dramatiska former den 26 juni 2009, när familjen just satt sig på ett flygplan och var på väg att emigrera till Indien.

Den gotländska socialtjänsten motiverade ingripandet, som skedde enligt lagen om vård av unga (LVU), med att sjuåringen inte gått i skola under det föregående läsåret och antogs vara socialt isolerad. Dessutom var hans tandhälsa inte perfekt.

Några övergrepp eller svåra missförhållanden fanns det aldrig några misstankar om, och enligt vittnesmål i rätten från nära släktingar var relationen mellan son och föräldrar mycket god.

Domenic bor sedan 2009 i ett familjehem på Gotland, och fick hösten 2010 kontaktförbud med sina föräldrar, sedan hans far olovligt tagit med sig honom hem under ett umgängestillfälle. Ett år tidigare hade kammarrätten beslutat att LVU-beslutet skulle stå kvar, eftersom föräldrarna visserligen godkände hela vårdplaneringen för sin son, men ville ha tillbaka honom hem.

I december 2012 godkände Svea hovrätt en begäran från socialtjänsten att flytta över den juridiska vårdnaden av pojken till en advokat, bland annat för att hindra föräldrarna från att ha insyn i vården.

Enligt ett yttrande till tingsrätten från den nuvarande vårdnadshavaren vill Domenic Johansson, som på senare år inte haft någon kontakt med sin släkt, bo kvar i familjehemmet och "för närvarande" inte ha kontakt med sina föräldrar.

Ruby Harrold-Claesson, som företräder föräldrarna i rättstvisten, säger att det är den juridiska vårdnadshavarens uppgift att se till att ett barn i denna situation har kontakt med sin biologiska familj och släkt.

– Det här målet är ovanligt på så sätt att jag aldrig hört talas om att föräldrar stämt en vårdnadshavare för att få tillbaka vårdnaden av ett barn, säger hon, och berättar att stämningen skedde på inrådan av Europadomstolen, som föräldrarna försökt förmå att ta upp deras fall.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Trump mötte människor som förföljts för sin tro

USA. Förföljda troende från ett tiotal olika länder besökte nyligen USA:s president Donald Trump. Några tackade presidenten för hans administrations...

Boris Johnson tar över efter Theresa May

Storbritannien. Nu står det klart. Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens nästa...

Bejakar prostitution – hyllas av politiker

Ledare Margot Wallström skrev den 8 juli på sin Facebooksida om hur hon följt med poliser och socialarbetare ner i den undre världen och hur hon upplevde...

Utebliven tidning

Postupplagan av tisdagstidningen (23/7) hämtades inte på tryckeriet under måndagen. Det gör att prenumeranter som får Världen idag med posten inte...