Var och en som tror att Jesus är Kristus är född av Gud. Och den som älskar Fadern älskar också den som är född av honom.
1 Johannesbrevet 5:1

Världen idag

Sveriges Rikes Lag 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT

Dömda våldtäktsmän ofta födda utomlands

De senaste fem åren har 843 män dömts i Sverige för våldtäkt eller våldtäktsförsök. 58 procent av dem är födda utomlands, visar en granskning som Uppdrag granskning gjort.

Nyheter · Publicerad 12:34, 23 aug 2018

Hittills har det inte gjorts någon forskning på varför utrikesfödda är överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken, något både politiker och brottsforskare efterlyser. Så sent som i våras öppnade Brå för att genomföra studier kring sexualbrott och gärningsmäns ursprung.

Nu har Uppdrag granskning gått igenom samtliga fällande domar de senaste fem åren. Granskningen visar att över hälften av de dömda gärningsmännen är födda utanför Europa och nästan 40 procent kommer från Mellanöstern eller Afrika.

För överfallsvåldtäkter, försök eller fullbordade, är siffran högre, 97 av 129 dömda är födda utanför Europa. När det gäller denna brottsrubricering var drygt åtta av tio av de dömda gärningsmännen födda i ett annat land. 40 procent av dem hade varit i Sverige ett år eller mindre.

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki förbereder en ansökan om anslag till forskning om vad som ligger bakom överrepresentationen.

– Många av dem har inte levt över huvud taget i sina länder utan lämnat dem väldigt tidigt. Många av dem har efter detta levt på gator i Teheran, i Paris, i Stockholm. De har levt i grovt maskuliniserade miljöer och bara umgåtts med andra män. De har levt under väldigt svåra omständigheter och rätt ofta försörjt sig på brott, säger han till Uppdrag granskning.

– Hur mycket är etnicitet och hur mycket är fattigdom? frågar han sig.

Hizbollah försöker skapa ett nytt Gaza på Golan

Det israeliska försvaret (IDF) följer just nu noggrant med i vad som händer på den syriska delen av Golanhöjderna. Israelisk tv har rapporterat...

Israels största utmaning

Israelkommentar Israel är ett enormt mångfacetterat land. Man bör inte förvänta sig något annat av ett folk som har varit omkringspritt i världen under århundraden,...

Påsk i Jerusalem

Den judiska påsken började i fredags och pågår i en vecka. Många tar ut semester i mellandagarna, och nationalparker, muséer, stränder, nöjesparker...