Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

På tisdagsmorgonen började rättegången i Svea hovrätt. Foto: Jessica Gow / TT

Dömd präst vill få mildrat straff

Den präst i Uppsala stift som dömts till två och ett halvt års fängelse vill få brottsrubriceringen ändrad och straffet mildrat. Rättegången i Svea hovrätt började i dag.

Nyheter · Publicerad 15:05, 24 feb 2015

Strax före nyår dömde Uppsala tingsrätt mannen till två och ett halvt års fängelse och skadestånd för sexuella övergrepp mot en konfirmand. Strax därefter överklagade han domen till hovrätten.

Ända sedan prästen häktades i mitten av november förra året har han hävdat att han inte gjort sig skyldig till våldtäkt mot barn, utan till sexuellt utnyttjande. De sexuella handlingarna, som enligt tingsrättens dom skett vid sex tillfällen, ska enligt mannen ha byggt på en "frivillig och ömsesidig relation" med konfirmanden.

Nu vill mannen att Svea hovrätt mildrar straffet och sänker skadeståndet till den målsägande. Ingen av parterna har lagt fram ny bevisningen i hovrätten, men försvaret begärt att nya förhör ska hållas med mannen, skriver UNT. Rättegången i Svea hovrätt väntas pågå till slutet av veckan och domen väntas komma inom ett par veckor, skriver tidningen.

Mannen har tidigare själv avsagt sig vigningstjänsten som präst, vilket också blev det beslut som domkapitlet i Uppsala stift för en månad sedan fattade kring mannens framtid.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Upprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00