Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Döljer haverikommissionen sanningen om Estonia?

Var det ett lossnat bogvisir som fick Estonia att sjunka eller finns det andra förklaringar? Det är huvudfrågan i veckans avsnitt av Veckans nyheter. Sven Almkvist har en bestämd syn i frågan, men får mothugg av programledaren Sara Andersson.

Nyheter · Publicerad 16:15, 27 jan 2023

Sveriges säkerhet har varit i fokus under veckan sedan det stått klart att Turkiet inte öppnar dörren till Nato i nuläget. Parallellt med dessa diskussioner har den svenska regeringen fattat beslut om att förbereda skickandet av artillerisystemet Archer till Ukraina, och den tyska regeringen har fattat beslut om att skicka stridsvagnen Leopard.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter diskuterar Sven Almkvist och Sara Andersson hur troligt det är att Ryssland attackerar fler länder i Europa när vapenskramlet till Ukraina blir allt tyngre.  

– Att Putin ilsknar till är självklart. Ju mer vapen vi skickar till Ukraina, desto argare blir Putin, säger Sven Almkvist.

Han resonerar därefter kring hur stor risk det är att Putin attackerar Sverige respektive andra europeiska länder.

Enligt Almkvist är det viktigt att komma ihåg hur Ryssland ser på Europa, och kanske specifikt på Tyskland, efter de enorma nederlagen under operation Barbarossa 1941.

– I Ryssland tänker man mycket längre drag [än i Sverige], säger han.

I programmet diskuteras även Rasmus Paludans koranbränning som inte bara väckt starka reaktioner i Turkiet, utan även i andra muslimska länder. Frågan som ställs är huruvida det var rätt av polisen att ge tillstånd till koranbränningen.

Nästa ämne som diskuteras, och upptar den största delen av programmet, är Estoniakatastrofen. Bakgrunden är att den nya haverikommissionen har presenterat sin delrapport gällande de nya undersökningar som har gjorts efter att dokumentärfilmare hittat ett stort hål på Estonia.

Frågan som diskuteras är ifall det är teorin om ett lossnat bogvisir som är sann, eller ifall det finns andra förklaringar. Sven Almkvist har en bestämd uppfattning i frågan, men får många motfrågor av programledaren Sara Andersson.  

Det sista ämnet som diskuteras är en teologisk fråga och handlar om varför Gud inte alltid svarar på bön. Sven Almkvist ger även ett boktips.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10