På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Centrallasarettet i Växjö. Foto: Hans Runesson / TT

Dog av blodförgiftning efter hemabort

En kvinna drabbades av blodförgiftning i samband med en hemabort, men hon fick inte vård i tid och avled senare, rapporterar P4 Kronoberg.

Nyheter · Publicerad 10:30, 16 mar 2016

Kvinnan ska ha genomgått en hemabort och därefter fått symptom som feber, blödningar och svåra smärtor. Sjukvårdsupplysningen 1177 trodde att det handlade om influensa och rekommenderade henne att ta det lugnt men smärtorna blev allt värre.

När hon kom in till lasarettet var det en ovanligt stressig kväll på gynavdelningen med två akutfall, enligt P4 Kronoberg. Trots intensivvård, försök att amputera hennes underben för att stoppa blodförgiftningen och flera operationer gick kvinnans liv inte att rädda.

Enligt radion hade Region Kronoberg nyligen haft flera kurstillfällen där personal informerades om blodförgiftning och vikten av att upptäcka symptomen i tid.

Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) betonar i sin granskning av fallet att arbetsbelastningen var för hög på avdelningen vid tillfället och att det saknades erfarenhet och kompetens när det gäller diagnosen blodförgiftning hos inblandad personal. 

Efter kvinnans död har bemanningen på kvinnokliniken utökats, säger verksamhetschefen till P4 Kronoberg. All personal ska dessutom ha fått gå en repetitionskurs om blodförgiftning.

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier