Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Centrallasarettet i Växjö. Foto: Hans Runesson / TT

Dog av blodförgiftning efter hemabort

En kvinna drabbades av blodförgiftning i samband med en hemabort, men hon fick inte vård i tid och avled senare, rapporterar P4 Kronoberg.

Nyheter · Publicerad 10:30, 16 mar 2016

Kvinnan ska ha genomgått en hemabort och därefter fått symptom som feber, blödningar och svåra smärtor. Sjukvårdsupplysningen 1177 trodde att det handlade om influensa och rekommenderade henne att ta det lugnt men smärtorna blev allt värre.

När hon kom in till lasarettet var det en ovanligt stressig kväll på gynavdelningen med två akutfall, enligt P4 Kronoberg. Trots intensivvård, försök att amputera hennes underben för att stoppa blodförgiftningen och flera operationer gick kvinnans liv inte att rädda.

Enligt radion hade Region Kronoberg nyligen haft flera kurstillfällen där personal informerades om blodförgiftning och vikten av att upptäcka symptomen i tid.

Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) betonar i sin granskning av fallet att arbetsbelastningen var för hög på avdelningen vid tillfället och att det saknades erfarenhet och kompetens när det gäller diagnosen blodförgiftning hos inblandad personal. 

Efter kvinnans död har bemanningen på kvinnokliniken utökats, säger verksamhetschefen till P4 Kronoberg. All personal ska dessutom ha fått gå en repetitionskurs om blodförgiftning.

Ebba Busch Thor ska gå i Prideparaden

Politik. KD-ledaren Ebba Busch Thor ska gå i årets Prideparad i Stockholm, trots att hon själv tidigare riktat kritik mot evenemanget. Det beskedet ger hon i...

Kristnas kallelse är inte att vara bekväma

Ledare Abortfrågan. Frågan om abort vill inte försvinna. Högljudda diskussioner är ett återkommande fenomen, men sällan med ökad klarhet som följd. Tvärtom är...