Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

DN: Oansvarigt att klumpa ihop religiösa friskolor

Att vilja förbjuda alla konfessionella friskolor som en del i kampen mot terror är en ”orimlig respons”. Det skriver Dagens Nyheter i en ledarartikel som riktar skarp kritik mot det socialdemokratiska förslaget.

Nyheter · Publicerad 07:00, 13 nov 2020

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) skrev på DN Debatt den 9 november om regeringens arbete för att motverka terrorism.

Det handlar om förbud mot terrorismresor, utbildning för terrorism och finansiering av terrorism, liksom om informationsutbyte mellan Säpo, polisen och socialtjänsten. Men lika viktigt är att förhindra att skolan blir en ”tummelplats för extremism och radikalisering”, skrev ministrarna, som hänvisar till hur Säpos arbete fått fem skolor att stänga.

De upprepade sedan partiets förslag om att förbjuda alla konfenssionella friskolor och att ”reformera friskolesystemet i grunden”.

Kopplingen mellan terror och landets konfessionella skolor fick på tisdagen skarp kritik på DN:s ledarsida, som ställer förslaget om ett generellt skolförbud mot politikernas uttalade ambition att inte skuldbelägga alla muslimer för islamistiska terrordåd.

”Att då i nästa andetag jämställa alla konfessionella skolor, och därmed alla religioner, på grund av samma terrorattentat är lika oansvarigt som det är klumpigt och illa genomtänkt,” skriver DN.

”Att [...], som en del i terrorbekämpningen, vilja förbjuda alla religiösa friskolor är en orimlig respons. Det finns anledningar att diskutera skolor med konfessionella inslag och hur dessa ska förenas med en allsidig och icke-diskriminerande undervisning. Men detta har i normalfallet absolut ingenting med terror och extremism att göra”.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00