Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

DN-krönikör: Abort är ett djupt existentiellt dilemma

En svår etisk fråga banaliseras när det inte ens har blivit möjligt att säga att aborter helst bör undvikas. Det skriver Jörgen Huitfeldt, chefredaktör för Kvartal, i en kolumn i Dagens Nyheter.

I Expressen berättar samtidigt den tidigare SD-politikern Paula Bieler Eriksson att hon fick ta emot hat varje gång hon lyfte abortfrågan.

Nyheter · Publicerad 08:00, 10 feb 2021

Debatten om abort har fortsatt sedan DN uppdagade att Sarah Havneraas, ordförande för Kristdemokraternas kvinnoförbund, varit medlem i tre prolife-organisationer.

Sarah Havneraas fick förklara att hon ”aldrig varit emot abort”, och hennes partiledare Ebba Busch slog fast att ingen kristdemokrat som ifrågasatte aborträtten skulle kunna ha en hög position inom partiet.

Flera debattörer har sedan dess pekat på hur snäv åsiktskorridoren blivit i frågan.

”Rent provocerande blir det när till och med uppfattningen att abortfrågan är moraliskt komplicerad avfärdas som demokratiskt tveksam”, skriver Jörgen Huitfeldt i söndagens DN, och ger ett inlägg på Twitter som exempel:

”Kvinnors rätt att bestämma om sin egen kropp är ingen ’moraliskt komplicerad’ fråga. Det är just sånt språk som gör KD opålitliga om mänskliga rättigheter”, skrev Aftonbladets skribent Anders Lindberg.

Jörgen Huitfeldt förklarar att han är för rätten till fri abort, men att det inte går att blunda för att frågan om abort handlar om ett djupt existentiellt dilemma.

”Du vet att ett liv växer i dig. Om du inte gör någonting alls kommer om ett antal månader en människa att födas. Om du däremot agerar, utför en aktiv handling, så föds ingen människa”, skriver han, och berättar om hur han och hans hustru ställts inför just denna fråga när det visade sig att deras tredje barn skulle födas med Downs syndrom.

Paret valde att behålla barnet.

En person som stuckit ut hakan i fråga om abort är den tidigare sverigedemokraten Paula Bieler Eriksson. Tillsammans med riksdagskollegan Julia Kronlid skrev hon flera enskilda motioner där hon förde fram SD:s förslag om att sänka gränsen för fri abort från 18 till 12 veckor.

I en intervju i Expressen berättar Paula Bieler Eriksson om hur SD:s svängning i abortfrågan blev avgörande för att hon lämnade riksdagen och partiledningen.

– Jag tycker inte att politik ska formas efter vad som är lätt eller svårt, säger Paula Bieler Eriksson, som upplevde frågan om abort som betydligt känsligare än den om invandring.

– Jag har aldrig pratat om abortfrågan utan att få mejl eller kommentarer om att jag själv borde ha aborterats, säger hon i intervjun.

Efter valet 2018 slog partiet fast att abortfrågan gjorde att SD tappade väljare, och 2019 ändrade man sin politik till att gränsen för fri abort skulle gå vid 18 veckor. Det var efter det som Paula Bieler Eriksson valde att lämna politiken.

Jag har aldrig pratat om abortfrågan utan att få mejl eller kommentarer om att jag själv borde ha aborterats.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00