Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Foto: Annica Skenberg Leende möte över religionsgränserna var det när vd Bejzat Becirov tog emot stiftsdiakon Lena Strömberg Larsson, som med 24 andra diakoner samlades till nätverkskick-off i Islamic center vid Jägersro i Malmö. Foto: Annica Skenberg

Diakoner bildar nätverk för bättre integration

MALMÖ Nu ska Lunds stift bli riktigt bra på att jobba med flykting- och integrationsfrågor. I alla fall om man får tro Lena Strömberg Larsson, stiftsdiakon och initiativtagare till det nätverk som såg dagens ljus i Islamic center i Malmö i måndags.

Nyheter · Publicerad 00:00, 28 sep 2011

Inspirationen till projektet har hon tagit med sig från Västerås stift, där hon tjänstgjorde till för ett år sedan. Och att tankarna ska slå rot även i Lund är hon övertygad om.
–  Inte minst för att vi har en biskop som lyfter frågor som denna och som värnar religionsdialogen, säger hon.
Till måndagens kick-off hade 25-talet anställda inom Svenska kyrkan – i huvudsak diakoner – inställt sig, men ytterligare cirka tio har anmält sitt intresse.
Att flykting- och integrationsfrågor är en stor uppgift för Svenska kyrkan ser Lena Strömberg Larsson, för övrigt själv ansvarig för just dessa frågor i Lunds stift, som något självklart:
– Att möta och vara uppmärksam på var de utsatta finns, är en viktig del av diakonin, säger hon.

Praktiskt handlar det om att nätverkets deltagare ska kompetensutveckla sig, lära sig hitta de rätta dörrarna och verktygen för att hjälpa flyktingarna vidare på vägen, in i samhället. Och det kan man göra genom att till exempel samarbeta med kommuner, Röda korset, migrationsverket, IM och jurister.
Dessutom ska nätverket satsa på opinionsbildning.
– Givetvis utåt, men också inåt och inte minst då när det gäller kyrkoråden, där det sitter en hel del Sverigedemokrater, fortsätter Lena Strömberg Larsson.
Och att få kyrkoråden med på vagnen är en angelägen sak då det är därifrån pengarna oftast kommer.
Att den första samlingen skedde just i Islamic center var ingen tillfällighet, eftersom de flesta flyktingar som kommer till Sverige är just muslimer. Men missionerande eller evangelisation är det inte tal om: det ligger, menar stiftsdiakonen, utanför nätverkets uppdrag. Och nu ville man bara sondera intresset från centrets sida.
Och centrets vd, Bejzat Becirov, låter förstå att det är stort och han är mycket glad över att de svenskkyrkliga diakonerna valt just Islamic center som en första träffpunkt.

– Våra lokaler är till för alla, och inte minst för kyrkorna. För Gud har sagt att vi ska arbeta tillsammans och det är jättebra att de bildar ett nätverk, säger han.
Det är i runda tal 60 000 muslimer som kommer till moskén och centret vid Jägersro, och Bejzat Becirov, berättar att man där gör vad man kan för att få in nyanlända på rätt spår:
– Vi berättar om vilka krav som ställs och betonar att man måste ta det nya samhället på allvar och integreras i det. Och det där är något man själv måste ta initiativet till och inte förvänta sig att någon annan gör åt en, säger han.
Tanken är att det nystartade nätverket ska samlas två gånger per termin, och då på olika håll i stiftet som, förutom Skåne, också omfattar Blekinge. Och mellan träffarna föregår det praktiska arbetet ute i församlingarna.


Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier