Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Det pågår en väckelse bland Europas romer

I dag är upp till 20 procent av Europas pingstvänner romer. Världen idag följde med ett team från Life Mission till Serbien och hamnade mitt i väckelsen i det romska samhället Pavlovac som ligger i den södra delen av landet. – Det var en stark atmosfär av Guds Ande, konstaterar pastor Avdija Jasarevic från församlingen PEC Emanuel efter mötet.

Nyheter · Publicerad 15:41, 26 okt 2018

Det är nästan 700 år sedan de första romerna kom till Europa. Romernas historia är kantad av fattigdom, utanförskap och diskriminering. Men i dag pågår väckelse bland Europas 12–15 miljoner romer. Den startade i mitten av 1950-talet i Frankrike och i dag beräknas närmare en miljon av Europas nära fem miljoner pingstvänner vara romer. En orsak är att pingströrelsen är en relativt ny rörelse som inte har deltagit i diskrimineringen av romer på det sätt som traditionella kyrkor gjort sig skyldiga till genom historien.

– I Serbien har Pingstkyrkan inte gjort någon skillnad på serber och romer, alla är välkomna, förklarar Avdija Jasarevic.

Här i forna Jugoslavien tog väckelsen bland romer fart 1986 då en pastor, Miodrag Stankovic, uppfattade Guds kallelse att börja arbeta bland romer. Den första romska församlingen startades upp kort därefter, och den första romska pastorn utsågs. Ett år senare kom väckelsen till Vranje genom ett team från Protestantiska Evangeliska kyrkan (PEC) från grannstaden Leskovac. En hemgrupp startades i Vranje och 1991 bildades församlingen PEC Emanuel i Vranje. Samma år startade de jugoslaviska krigen. Men Miodrag Stankovic lät sig inte nedslås, utan fortsatte att vittna om Jesu försonande kärlek.

– Miodrag startade bibelskola i Vranje och predikade Jesus för oss mitt under brinnande krig, han kom med hopp i en mörk tid. Han var som som en apostel för både romer och serber säger Avdija Jasarevic, pastor i församlingen PEC Emanuel i Vranje.

Miodrag Stankovic dog i februari 2009, men arvet efter honom lever kvar. Och antalet romska församlingar i landet har fortsatt öka, sakta men säkert.

– Det finns 25 romska församlingar i Serbien, men vi ber och arbetar för att det ska bli fler, säger Avdija Jasarevic.

Världen idag hamnar mitt i den romska väckelsen när vi besöker samhället Pavlovac i södra Serbien. Vi följer med ett team från svenska Life Mission som leds av Carlos Recinos. Mötet arrangeras av församlingen PEC Emanuel och är välorganiserat. Ett 70-tal personer är närvarade och ytterligare ett 50-tal nyfikna passerar förbi. Två polismän som övervakar mötet lyssnar på avstånd när Carlos Recinos i det svenska teamet predikar.

– Räck upp din hand om du vill ta emot Jesus som din Frälsare och Herre, säger Recinos varpå ett 40-tal personer i olika åldrar glatt lyfter sina händer och vill ta emot Jesus som sin Frälsare och Herre.

Han gör frälsningsinbjudan efter att ha delat sitt vittnesbörd om hur han själv gick från gängkriminell i El Salvador till att bli en kristen, Efter förbön vittnar många även om att de upplevt fysiska helanden och inre upprättelse. Många uttrycker tacksamhet till Jesus efter mötet.

– Det här skulle jag vilja göra varje dag, säger Carlos Recinos med ett stort leende.

Även pastor Avdija Jasarevic är mycket nöjd efter mötet, tacksamför den starka Gudsnärvaro man upplevt i mötet.

Alla nyfrälsta får ett traktat om vad det innebär att vara en kristen och bjuds in till uppföljningssamtal och hemgruppsmöte. Tanken är nu att starta en församling här i samhället.

– Det är viktigt att ta hand om alla nyfrälsta och se till så att de får rätt undervisning och vägledning, betonar Avdija Jasarevic.

Nästa dag följer vi med det svenska teamet och pastor Jasarevic för att besöka en romsk hemgrupp i Bujanovac, en stad där 99 procent av befolkningen är muslimer. Hemgruppen består av Sassja, hans fru, deras två barn, fem och två år gamla, och Sassjas mamma. Men trots att de är få och kämpar i stark andlig motvind är de vid gott mod. Pastor Jasarevic och Carlos Recinos talar tro in i Sassjas liv, teamet profeterar över honom och ber att Gud ska fylla honom och hans familj med en bönens ande.

Sassjas 5-åriga dotter Atidza, stämmer in i den profetiska bönen:

– That is what Jesus says, hallelujah (Det är vad Jesus säger, hallelujah!)

Känslan när teamet åkte tillbaka till Vranje är att hemgruppsmötet kan ha varit startskottet för ett församlingsbygge i Bujanovac.

Lördagskvällen tillbringar teamet i den lokal som PEC Emanuel hyr i de romska kvarteren av Vranje. 25 ungdomar från 12 till 19 år har samlats. Ungdomarna lyssnar intensivt till undervisning om bön, och på Carlos Recinos starka vittnesbörd som ackompanjeras av teammedlemmen Vinicio Leal på gitarr.

När Recinos bjuder in till frälsning bestämmer sig fem av ungdomarna för att följa Jesus. Och när han inbjuder dem som önskar uppleva andedop kommer alla ungdomar fram, och blir döpta i den helige Ande. Även här är det många som vittnar om helande och som får ta emot profetiska hälsningar.

Under söndagen var teamet med på gudstjänsten i församlingen . Carlos Recinos predikar om helande och mitt i predikan går han fram till en man som har sin högerarm i mitella, och börjar be för honom. Mannen börjar röra på armen och berättar att han plötsligt återfått full rörlighet i armen. När Recinos predikat färdigt fortsätter teamet och pastor Jasarevic att be för sjuka och på nytt bekräftar flera personer att de blivit helade.

På eftermiddagen hålls ett utomhusmöte på ett torg inne i de romska kvarteren av Vranje. Lovsångsmusiken hörs över stora delar av staden och ett 100-tal personer deltar i mötet. Carlos Recinos ger sitt vittnesbörd och fem personer hörsammar frälsningsinbjudan. Många människor vittnar om att de upplevt helade från höftproblem, värkande axlar, nackar, migrän med mera.

Innan vi åker hem till Sverige frågar Världen idag pastor Jasarevic vad han har för framtidsdrömmar. Han tänker efter ett tag och säger sedan:

– Förutom att få bygga en kyrka åt församlingen, drömmer jag om att få vara med och bygga upp ett kristet center i Vranje, en plats där barn ska kunna få läxhjälp och fattiga ska kunna få hjälp med mat, kläder och skor.

Det finns 25 romska församlingar i Serbien, men vi ber och arbetar för att det ska bli fler

Israel är viktigare än Bibi Netanyahu

Israelkommentar Den intensiva debatten runt immunitetslagen är självklart inte oväntad. Det är också orsaken till att Netanyahu väntade med initiativet tills han...

Isländsk ESC-provokation skapar kritik

Det isländska bandet Hatari, som deltog i Eurovision, hade flera gånger blivit varnade för att utföra politiska provokationer i samband med...

Immunitetslagen central i koalitionsförhandlingarna

På onsdag om en vecka är det deadline för Benjamin Netanyahu att presentera sin nya regering. Men för närvarande går koalitions­förhandlingarna med...