– Jag skulle vilja säga att det pågår en strid om familjen, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD).
– Och den striden blir allt tuffare, fortsätter han.
Tillsammans med Dagen-redaktören Elisabeth Sandlund, Kristdemokraternas forne partiledare Alf Svensson, advokaten Rolf Åbjörnsson och tidskriften Signums VD Kjell Blückert har han därför bildat tankesmedjan ”Familjen först”.
Med denna tankesmedja vill de strida för familjens betydelse i samhället. Den familjefientliga riktningen måste möta hårdare motstånd, menar de.
Vem är då motståndaren?
– Socialistiska och vänsterpartistiska krafter som hela tiden har inriktningen att barn och familjer ska stöpas i samma form, säger Mikael Oscarsson.
Han förtydligar och påpekar att han till exempel menar dem som anser att förskola passar för precis alla barn.
En annan ”fiende” till familjen är dem som inte anser att alla barn har rätt till en mamma och pappa, utan förespråkar insemination och surrogatmödraskap för exempelvis ensamstående.
Med tankesmedjan vill initiativtagarna vara en motpol och sprida kunskap om familjens betydelse. Det kan exempelvis ske genom seminarier, konferenser och forskning.
Slagordet ”död åt familjen” är föråldrat, det måste bemötas med parollen ”liv åt familjen”, menar initiativtagarna, som den 30 oktober skrev en debattartikel i Dagens Nyheter på temat. I debattartikeln hänvisar de bland annat till FN:s barnkonvention som fastslår att ett barn ”så långt det är möjligt” ska ha ”rätt att få vetskap om sina föräldrar och bli omvårdat av dem”.
Hur viktig är familjen?
– Familjen är grunden i samhället. Det är den viktigaste byggstenen. Den betydelse och trygghet som föräldrar ger kan inte överskattas, säger Oscarsson.
– Trygga familjer ger ett tryggt samhälle. Därför borde politiken vara mer inriktad på att stötta föräldrarollen, fortsätter han.
Vad får det för konsekvenser att inte sätta familjen först?
– Det skapar en otrygghet. Varje år är viktigt för barnets utveckling, men de första åren är särskilt viktiga. Då behövs föräldrarna extra mycket. Den otrygghet som minskad föräldranärvaro ger till kan till exempel leda till ökad psykisk ohälsa.
Varför tror du att det har blivit så ”familjefientligt” som ni anser?
– Jag tror att det från politiskt håll har funnits en vilja att styra och ställa. En politisk klåfingrighet där viljan har varit att gå åt ett annat håll än mot familjen.
Vad har ni fått för reaktioner?
– Väldigt positiva. Det är ett stort intresse från alltifrån familjeföretagare till politiker och småbarnsföräldrar. Om vi har fått några negativa reaktioner? Inte än så länge. Men de kommer säkert, säger Oscarsson.