Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Marcus Birro. Foto: Samuel Björk

"Det har varit mordhot av olika grader"

– Det har varit illa, men nu känns det lite bättre.Det säger Marcus Birro till Världen idag på tisdagen, efter en helg då hans twitter om islam utlöst en våg av både hat och hejarop i sociala medier.– Det har varit mordhot av olika grader, och sådana perverterade mejl som att "Islam är fredens religion, din j**el", säger han från Milano, dit han åkt för att komma undan drevet för några dagar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 nov 2014

"Köper inte snacket om att 'religioner´ är farliga. Vad har den största delen av världens religiösa terrorism gemensamt? Islam. Fakta".
Det twittrade Marcus Birro den 4 november, efter att ha suttit och googlat den ideologiska bakgrunden till olika terrordåd och krig.
– Bakgrunden är att jag hade läst en text som gick ut på att alla religioner är lika dåliga kålsupare. Då googlade jag religiösa konflikter och såg att alla som pågår just nu har islamism i botten. Så det är inget konstigt med det jag skrev, det är ju sant, säger han.

Den eventuella sanningshalten i påståendet var det få av de mest upprörda twittrarna som gick in på, även om det också fanns sådana. Men många angrep framför allt Marcus Birro som person. "Marcus Birro är ibland det sjukaste som andats luft i vårt samhälle", twittrade Fotbollsdamp.
"Så Marcus Birro är en rasistisk röv, säger ni?*krossas under tyngden av min egen förvåning*" twittrade Tack, men nej tack.
När Marcus Birro skrev om hur illa han mådde av allt näthat som mötte honom, var det många som hånade honom också för det. Sajten Nyheter 24, som just lanserat en kampanj mot näthat, lät en debattör kalla Marcus Birro för "idiot" i en rubrik. En annan skribent på samma sajt beklagade visserligen att Marcus Birro fått ta emot dödshot. "Men eftersom du varken är homosexuell, transperson, rasifierad eller en del av en minoritet alls, börjar jag känna att du ska knipa igen", skriver Mio Cederlund.

När bollen satts i rullning kom det också in mycket stöd - för Marcus Birro som person, för hans kritik mot islam, och för hans rätt att uttrycka vilken åsikt det vara månde. Kommunikatören Rebecca Weidmo Uvell frågar sig på sin hemsida om "den snabba utvecklingen gjort att vi glömt bort vad demokratin, samtalet och yttrandefriheten vilar på? Anständighet. Respekt för varandra. Acceptans för olika åsikter." "För hur kan vi annars förklara att en debattör som Marcus Birro, när han uttrycker en åsikt om islam på Twitter, blir fullständigt nerdrevad av hatare i flera dagar? Att det kulminerar i dödshot?"
Marcus Birro själv ångrar inte sin tweet.
– Jag ångrar inget. Det jag kan se är jag kanske valde fel forum. Twitter är en så komprimerad form, det är lätt att det man skriver blir för kort och missförstås. Men det fanns också sakliga argument, både för och emot det jag skrev, så twitter blir det vi gör det till, säger han.

Han har inte hunnit polisanmäla hoten ännu, och säger att han får hjälp av vänner att se vilka kommentarer som han ska gå vidare med. Just nu vill han pusta ut några dagar, på behörigt avstånd från Sverige.
– Jag är i Milano sedan igår. Vi har delat upp det så att jag hade en barnfri vecka, så då åkte jag snabbt. Det är jätteskönt.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Tvåfrontskrig krävs för att stå emot dödshjälpsvågen

Ledare På europeisk nivå faller nu skymningen när det gäller frågan om eutanasi. Hitintills är det fyra... onsdag 14/4 00:10

Har du någon som ber för dig?

Vardagskrönika Min morfar flyttade till himlen när jag var elva år. De sista åren var han svag av sin sjukdom och... onsdag 14/4 00:10

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier