Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Foto: Christine Olsson/TT

Det blåser upp till storm om surrogatmödraskap

Splittring mellan och inom både politiska block och partier. Det är läget inför att en utredning i höst ska lägga fram förslag om Sverige bör göra surrogatmödraskap lagligt eller inte. Anders Andersson (KD) sitter med i en referensgrupp till utredningen och ser tydligt hur splittrade vissa partier är internt.

Nyheter · Publicerad 00:00, 15 jul 2015

Frågan om surrogatmödraskap, att en kvinna bär ett barn åt ett par som av någon anledning inte själva kan få barn, är principiellt viktig då den gränsar till flera känsliga områden.

Det handlar bland annat om föräldraskap, kroppslig autonomi, barns rätt att känna till sitt ursprung och människohandel. Det som kan bli aktuellt i Sverige är så kallat altruistiskt surrogatmödraskap, alltså att pengar inte får vara inblandat, även om vissa debattörer menar att en sådan gränsdragning aldrig kan garanteras.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet var de enda två partierna i riksdagen som röstade emot att en utredning skulle tillsättas.

Anders Andersson är Kristdemokraternas representant i den politiska referensgrupp som justitieminister Morgan Johansson (S) inrättat till utredningen om surrogatmödraskap.

Han säger till Världen idag att han upplever en stor skillnad i vad partiernas representanter för fram i referensgruppen och vad som hörs inom andra delar av samma parti. Han tar Socialdemokraterna och deras kvinnoförbund, som är motståndare till surrogatmödraskap, som exempel.

– Jag kan säga så mycket att det finns inget som stämmer med vad S-kvinnor säger och vad socialdemokraten i referensgruppen säger. Den person partiledningen valt att sätta i gruppen har en helt annan ingång i diskussionen än vad det socialdemokratiska kvinnoförbundet har. Frågan är vilka röster i partierna som får styra i den här frågan.

KD menar att det leder till ett sluttande plan om surrogatmödraskap införs.

– Det urholkar människovärdet och gör barn och kvinnor till handelsvaror, säger Anders Andersson.

I detta har man stöd av många av Sverige feministiska organisationer, däribland Sveriges kvinnolobby, som aktivt tagit strid mot idén om surrogatmödraskap. Men den feministiska kritiken har enligt Anders Andersson inte präglat diskussionerna i referensgruppen.

– Jag har hittills inte uppfattat att man tagit intryck av den debatten, tyvärr, utan mer noterat den.

Inom V, det andra partiet som sa nej till en utredning, har det länge funnits röster som förespråkat en annan, positiv linje till surrogatmödraskap.
Vid ett seminarium i Almedalen sa Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö att Vänsterpartiet visserligen för tillfället fortsatt säger nej, men vill se den utredning, som man röstade nej till, innan man fattar ett definitivt beslut.

Till Världen idags reporter skriver hon på twitter: "Klart vi ska titta på utredningen. Grundtipset är nej. Men jag vill titta under alla stenar. Självklart för politiker."

De två största partierna Moderaterna och Socialdemokraterna har hittills hållit en låg profil och velat avvakta utredningens slutsatser. Stefan Löfven har tidigare uttryckt sig vara försiktigt positiv till altruistiskt surrogatmördaskap, men både ungdomsförbundet SSU och S-kvinnor förespråkar ett nej.

– Vi vill först se vad utredningen kommer fram till. Det finns väldigt olika åsikter i vårt parti, säger Jonas Gunnarsson (S), som också sitter i den politiska referensgruppen, till Altinget.se

Helena Bouveng (M), även hon med i gruppen, menar att även om partiet ännu inte tagit ställning så är hon är relativt säker på att hennes uppfattning, som är för altruistiskt surrogatmödraskap, kommer att stämma överens med partiets framtida hållning.

– Varje parti har ju satt en representant i gruppen som har landat i frågan ungefär där man tror att partiet kommer att landa, säger hon till Altinget.

Hon gör bedömningen att om utredningens slutsats är positiv till surrogatmödraskap så kommer det att passera riksdagen. Skulle utredningen säga nej, skjuts frågan sannolikt bara fram en tid för att sedan gå igenom, säger Barbro Westerholm (FP), till Altinget.

– Då tror jag frågan kommer upp igen om några år och då kommer en del nej-argument ha fallit, att det inte finns tillräcklig forskning exempelvis.

Både Centerpartiet och Folkpartiet är för en legalisering av altruistiskt surrogatmödraskap,
Sverigedemokraterna däremot säger nej.

Miljöpartiet är avvaktande men principiellt positiva, även om man också där har ungdomsförbundet emot sig.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Sara Carlsson: Så till min dotter, och alla döttrar, säger jag nu: Jag vill rädda båda liven.

Samhällskrönika Visst kan man hamna i väldigt oväntade samtal när det gäller abort? Inför att vi skulle vara med på Livets marsch förra året hade jag ett sådant...

Straff är mycket mer än rehabilitering

Ledare Kriminaliteten skapar oro i samhället och medierna rapporterar kontinuerligt om barn som rånas, om våldtäkter, skjutningar och sprängningar. Fler...

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Sök källan under ytan

Bönekrönika Böneskolan. Del 52 En ung kvinna ropar ut några fina ord om aposteln Paulus och hans team när de en gång är på väg till ett bönemöte i Filippi:  ”De här människorna är...

Motsägelsefull bibeltolkning i försök att minska invandring

Debatt Flyktingar som befinner sig i utvecklingsländer har det ofta mycket värre till och med än svenska fattigpensionärer, skriver Micael Grenholm i ett...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

”Han är ju min pappa, även om han har gjort något dumt”

Närbild Fängelse. I Norge beräknas att omkring 9 000 barn och unga har en förälder i fängelse. Erfarenheten av chatt-tjänsten ifengsel.no visar att många unga bär på...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...

Sök källan under ytan

Bönekrönika Böneskolan. Del 52 En ung kvinna ropar ut några fina ord om aposteln Paulus och hans team när de en gång är på väg till ett bönemöte i Filippi:  ”De här människorna är...