Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund på sitt arbetsrum på Socialdepartementet. Även om stödet för Hägglund som omvald partiledare på det kommande extra rikstinget i Västerås i januari i 2012 är stort, så menar statsvetaren Jenny Madestam att partiledningens huvudbry inte slutar. Flera osäkerhetsmoment återstår för Hägglund och hela partiet, säger hon. Foto: Simon Paulin/SVD/Scanpix

”Det är något i partiet som inte är helt harmoniskt”

I helgen mötte KD-distriktens representanter valberedningen för att diskutera partiledarfrågan. Efter mötet står det klart att mer än en tredjedel av distrikten och lokalavdelningarna förordar en annan partiledare än Göran Hägglund. Något som gör att hans kandidatur står ut i svensk politisk historia.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 nov 2011

Rubrikerna efter Krist­demo­krater­nas möte i helgen handlade om att Hägg­lund behåller ledningen och att hans position har stärkts. Men Bengt Ger­munds­son, som kampanjat tillsammans med utmanaren om partiledarposten, Mats Odell, ser det på ett annat sätt. Han kallar det anmärkningsvärt att Hägglund inte drar konsekvenser av att "40 procent i partiet" inte är nöjda efter åtta år med honom som partiledare.
– Jag har svårt att se hur man med de här siffrorna i ryggen ska få nästan halva partiet att känna framtidstro, hopp och entusiasm för den politik han leder nu, säger han till TT och menar att en sittande partiledare inte kan se det som tillräckligt att en majoritet i partiet stödjer honom.
– Det är inget idrottsresultat där man vinner med 6-4 till exempel, utan politik bygger på förtroende.

Och det är sällsynt att sittande partiledare väljer att kandidera när en stor del av partiet uttrycker missnöje.
– Det har hänt vid enstaka tillfällen i historien, men det är ovanligt, säger statsvetaren Jenny Madestam.
Samtidigt menar hon att hela tillvägagångssättet kring hur man utser partiledare håller på att ändras i grunden.
– För till exempel Centerpartiet och Miljö­partiet som fått nya partiledare har det varit viktigt att utnämningsprocessen varit öppen, i motsats till hur Socialdemokraternas ledare valdes. KD:s process måste också ses i ljuset av Socialdemokraternas, man vill visa på öppenhet och acceptans, Odell kan träda fram som en kandidat och vara kritisk. Men det som händer i KD speglar också att det finns interna slitningar som gör att man kan ifrågasätta hur starkt Hägglunds ledarskap är. Det är något i partiet som inte är helt harmoniskt.

Att på nytt kandidera till partiledare innebär alltid en risk, inte minst när delar av partiet är så öppet kritiska.
– Det är en bedömning jag antar att Hägglund gjort. Det optimala är ju alltid fullständig uppslutning, vilket också ger ett större handlingsutrymme och en trygghet för alla. En sådan här situation gör allt mer osäkert, säger Jenny Madestam.

I dagsläget ser det ut som att Göran Hägglund får fortsatt stöd vid rikstinget i slutet av januari. Men det som händer efter rikstinget kan vara minst lika viktigt som själva partiledarvalet, enligt Jenny Madestam.
– Vad händer med dem som utmanat Hägglund, kan de fortsätta arbeta på hög politisk nivå eller är det kört för dem? Och kommer de som kritiserat Hägglund att lägga ner stridsyxan eller är de beredda att sätta en kniv i ryggen så fort något händer? Det kan bli ett osäkerhetsmoment för Hägglund och för hela partiet.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

 

>> Stormen i Kristdemokraterna
• Sedan juli i år, då Kristdemokraterna höll riksting i Umeå, har kritiken mot partiets ledning växt starkt från stora grupper i partiet.

• I januari 2012 hålls ett extra riksting under de ordinarie Kommun- och landstingspolitiska dagarna i Västerås, för att stadfästa ett beslut som togs i Umeå angående hur ofta riksting ska hållas. Även under det extra rikstinget är det formalia att välja ny ledning.

• Mats Odell har under hösten trätt fram som en motkandidat till Göran Hägglund för valet till ordförande i partiet.vidStatsvetaren Jenny Madestam. Foto: Stockholms universitet

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.