De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Foto: Johan Nilsson / Scanpix

”Det är klart vi ber för Husby nu”

Segregering och sysslolöshet bland ungdomar är potentiella krutdurkar i alla Stockholms förorter. Det säger Lars Mörling, EFK-pastor i Husbykyrkan. Inte heller inom Svenska kyrkan är man förvånad över våldsutbrottet i Husby.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 maj 2013

Kravaller och bränder skakade natten till måndagen stockholmsförorten Husby, och flera poliser skadades. Den utlösande gnistan verkar ha varit en händelse förra veckan, då polisen sköt ihjäl en knivbeväpnad man i dennes lägenhet.
Men det är inte hela sanningen, tror Gunnar Tingström, kyrkoherde i Svenska kyrkans församling i Spånga-Kista.
– Det är ett återkommande problem i området att sådana här saker inträffar, särskilt på våren och kring skolavslutningar, säger han till Världen idag.
– Förra våren var det mer i Tensta-Rinkeby. Och hur starkt det som hände nu är kopplat till den här skjutningen är svårt att veta.

Lars Mörling är pastor i Husbykyrkan, som tillhör Evangeliska frikyrkan (EFK) och som har sin gudstjänstlokal bara några kvarter från Husby centrum. Inte heller han är överraskad av det som skett.
– Det är klart vi ber för Husby nu. Men det här är något som ligger latent i alla s stockholmsförorter, säger han.
– Vi hör med jämna mellanrum om att det uppstår kravaller både här och där i de segregerade områdena, både i Södertälje, i Tensta där vi bor, i Rinkeby och Skärholmen.  Något tänder en gnista, det blir ett vi-och-dom-tänkande och så exploderar det, och det är ibland svårt att se vad som lett fram till det.

Det som förenar de utsatta områdena är både en hög andel invånare med utländsk bakgrund, en hög arbetslöshet och sysslolöshet i synnerhet bland ungdomar.
– Generellt görs det för lite för ungdomarna i våra förorter, och man sparar in på fel saker. Sparar man in på meningsfulla aktiviteter för de unga, blir alla förlorare i det långa loppet, säger Lars Mörling.

Husbykyrkan är en liten församling, och samlar omkring 100 personer till söndagsgudstjänsten. Därutöver har man bibelskola, ungdomsverksamhet och Husby Kids för de yngre barnen.
– Ser man på den stora skalan gör vi inte mycket och kan heller inte göra mycket. Men vi når enskilda människor, hjälper dem att möta Gud och att få frid med Gud. Det är också viktiga pusselbitar, säger pastor Lars Mörling.

Svenska kyrkans församling i Spånga-Kista är antalsmässigt större, men planerar inga direkta insatser utifrån helgens oroligheter i Husby.
– Men församlingen finns med i kommunens krisorgansation och står till förfogande om så skulle vara, säger kyrkoherde Gunnar Tingström.
Liksom Lars Mörling pekar Gunnar Tingström på de sociala och ekonomiska problem som stadsdelen brottas med, inte minst utanförskapet bland första generationens invandrare.
– Diakonin är hårt belastad i vår församling. Vi gör visserligen inte så många akutinsatser mot enskilda, utan försöker att hjälpa människor att hitta rätt vägar i samhället och att ta ansvar för sina liv.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se


Detta har hänt:

Ett 40-tal poliser och brandmän från fem stationer kallades till Husby när oroligheterna startade vid 22-tiden på söndagskvällen. Polisen hade tidigare fått larm om att ungdomar kastat sten mot tunnelbanan. Ett 50-tal hyresgäster evakuerades från ett bostadshus på grund av en garagebrand och centrum vandaliserades. Tre poliser skadades, uppger TT.
Enligt ungdomsorganisationen Megafonen var oroligheterna en följd av att en 69-årig man sköts ihjäl av polis vid en insats i Husby på måndagen för en vecka sedan. Innan mannen sköts hade han hotat poliserna med en machete. Polisen lät först meddela att mannen förts svårt skadad i ambulans till sjukhus där han dödförklarades. Sanningen – att mannen dött på platsen och aldrig kom till sjukhus – bekräftades av polisen först sedan ögonvittnen släppt bilder på händelsen till media.
När detta framkom genomfördes en demonstration i Husby på onsdagen, med krav på en oberoende utredning.
(Fakta: TT och ViD) 

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...

Slut med gamla lampor?

Elsäkerhet. Här är EU-standarden som gått de flesta förbi: Om ett halvår ska alla uttag och stickproppar till taklampor se likadana ut i hela Europa. – Det kan...