Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Annika Borg. Foto: Privat

”Det är inte en biskops uppgift att så tvivel”

Annika Borg, doktor i teologi, författare och präst, är starkt kritisk till biskop Eva Brunnes förslag att täcka över korset och göra en Meckamarkering på golvet i Sjömanskyrkan i Stockholm.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 sep 2015

– Hur kan man inte förstå att man sår tvivel och skapar oerhört många frågor när man som biskop föreslår att Kristus ska flyttas ut eller täckas över och att Mecka ska markeras? Hur kan man inte förstå signalvärdet både till kristna bröder och systrar i Sverige och på andra håll i världen men också till muslimer, när man vill flytta bort Kristus? säger Annika Borg till Världen idag.

– Det är inte en biskops uppgift att så tvivel, och inte kyrkans uppgift heller. Det är ett kyrkorum, man kan inte täcka över eller flytta ut Kristus.

Hon menar att det är en märklig inställning att vilja ta bort det som representerar den egna tron för att det kommer andra med en annan tro. Hon tycker också att den teologiska motiveringen där biskopen citerar bibelord om gästfrihet missar målet.

– Teologiskt och exegetiskt är det uppåt väggarna. Att tala om gästfrihet och öppenhet här är att blanda bort korten.

– Förstår man inte dimensionerna i att flytta ut Kristus då hjälper inte bibelcitat. Öppenhet och dialog är inte detsamma som att visa en annan trosriktning att vi kan ta bort vårt när ni kommer. Det är aningslöst och okunnigt.

Det talas ju flitigt om religionsdialog inte minst inom Svenska kyrkan, var går gränsen mellan dialog och religionsblandning skulle du säga?
– Den är ju passerad i hennes förslag. Den är passerad när man börjar fira gudstjänst ihop och mixar ihop sin teologi. Här föreslår man att skymma Kristus eftersom Kristus är stötestenen, det är allvarligt.

– Vi ska självklart ha dialog, jag har det med människor av olika trosövertygelser hela tiden. Men så här kan man inte göra som biskop i Svenska kyrkan, man kan inte föreslå att Kristus ska täckas över eller bäras ut ur ett kyrkorum.

I ett biskopsbrev från 2012 öppnar Svenska kyrkans biskopar för att fira gudstjänst tillsammans med andra religioner.
"Att erkänna att kyrkan inte kan göra anspråk på att ensam vara platsen för den heliga Anden, är inte detsamma som relativism där all religiositet uppfattas som lika bra", menar man bland annat.

Annika Borg ser förslaget från Eva Brunne som en del av en större riktning som Stockholms stift haft en tid.

Hon nämner debattartikeln från bland andra domprosten i Stockholms domkyrkoförsamling, Hans Ulfvebrand, nyligen om att öppna upp kyrkan för andra religioner. Hon nämner också hur Sofia församling 2011 anställde en imam för att arbeta med ungdomar i Fryshuset.

– Är man öppen med den här riktningen, då får man också ha respekt för oss som inte håller med och som vill ha en teologisk diskussion om detta. Vi vill då inte få höra att vi inte vill ha dialog, för det stämmer inte. Jag är emot en utveckling där vi ska ta ut Kristus när människor av annan tro kommer, säger Annika Borg.

Sjömanskyrkans ledning har meddelat att förslagen från biskopen inte blivit verklighet.

Världen idag söker Eva Brunne för en intervju om bland annat dessa frågor.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00